2017 is het op één na warmste jaar ooit en het lijkt ons niets te doen

'Als er niets gebeurt, voltrekken zich enorme rampen'

Verdwijnende gletsjers, een smeltend Groenland en zomers in Australië die richting de 50 graden Celsius gaan. Het is geen verrassing dat 2017 de boeken in gaat als een van de warmste jaren ooit gemeten.

Geen El Niño in 2017

Alleen 2016 was warmer, meldt Weer Online. In dat jaar was de temperatuur 0,99 graden hoger dan het gemiddelde in de 20e eeuw. En mochten er net als Donald Trump nog mensen twijfelen over de existentie van klimaatprobleem, hierbij nog even wat feiten. De top 3 warmste jaren ooit gemeten staat tot nu toe op 2014, 2015 en 2016. En zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001.

Dat 2017 warm zou worden, lag dus in de lijn der verwachting. Maar dat dit jaar zó warm zou worden, is opvallend. Er was namelijk geen sprake van El Niño. Bij dat natuurverschijnsel warmt de temperatuur van het zeewater in de Grote Oceaan op, wat gevolgen voor de weersomstandigheden over heel de wereld.

Een waarschuwing aan de mensheid

Het lijkt ons in ieder geval allemaal weinig te doen. Eerder dit jaar verscheen het rapport World Scientists’ Warning to Humanity. Deze alarmbrief is door 16.000 wetenschappers uit 184 verschillende ondertekend en in november dit jaar de wereld in gestuurd. Het ging om een geüpdate versie van een rapport uit 1992, waar de wereld wél wakker van lag.

2017, warm, jaar, klimaat

Maar nu is er geen haan die ernaar kraait. De Volksrant, het NRC, New York Times; nergens was de waarschuwing aan de de mensheid terug te lezen. En de boodschap was niet mals. ‘Als we niets doen, voltrekken zich enorme rampen’, is een van de eerste zinnen uit het rapport.

Het aantal mensen is de afgelopen 25 jaar met 35 procent gestegen, het aantal dieren met 29 procent gedaald. 300 miljoen hectare bos is verloren gegaan en het aantal dode zones in de oceaan is met 75 procent gestegen. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Optimisme leidt tot daden

Is er dan nog iets positiefs te melden? Nou, laten we afsluiten met de woorden van Bert Wagendorp, die het in zijn column in de Volkskrant mooi verwoordde. “Pessimisme en alarmisme leiden kennelijk tot apathie, optimisme tot daden.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

29-12-2017 - Alrik de Jong