Outdoor cooking voor gevorderden: dit heb je nodig als culinair avonturier

De essentials voor een geslaagde kooktrip

In de serie MINI Adventures leren we je alles over outdoor cooking, van de ultieme kampvuurkip tot het perfecte campfire breakfast. Vandaag vertellen we welke essentials jouw outdoor cooking trip tot een succes maken. Want juist in de natuur is het belangrijk dat je de juiste gear bij je hebt.

Deze essentials voor een outdoor cooking trip maken deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Jord Althuizen in onze MINI Countryman de Franse natuur opzochten.

Vooraf: prepareer je auto

De echte outdoor liefhebber zoekt natuurlijk een mooie spot om te koken. De kans is, zeker in het buitenland, groot dat je dan in afgelegen gebied terecht komt. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan nog voordat je op de gekozen locatie aankomt. Niet voor niets rijden wij een vierwielaangedreven MINI Countryman. De natuur is wat minder voorspelbaar dan de A2. Ga je op avontuur, zorg dan dat je gaat met een geschikte auto en neem voorzorgsmaatregelen: zorg voor een reservewiel, een veiligheidsuitrusting, mobiele telefoon en EHBO-kit.

1. Kookgerei

Natuurlijk ga je eten bereiden in een underground cooking pit of boven een kampvuur. Maar als je dit goed wilt doen, heb je toch echt wel wat kookgerei nodig.

Het belangrijkste: een schep, gietijzeren pan en koekenpan, grillrooster, lange spies, spatel, tang, koksmes en snijplank.

outdoor cooking
Aan het materiaal mag het niet liggen (Foto: MINI Adventures)

2. Een daktent

Eerlijk is eerlijk: de meesten van ons zullen vooral ervaring hebben met een normale tent. Nadat wij hebben geslapen in de daktent bovenop onze Countryman, bestempelen wij deze echter als een essential. Comfortabeler, veiliger en tja, het is ook best een toffe ervaring.

mini countryman outdoor cooking
Onze trouwe vierwieler (Foto: MINI Adventure)

3. Items en gereedschap voor vuur

Je moet hoe dan ook vuur maken en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Je mag van ons lekker gaan draaien met een stokje hout, wij maken het vuur op een wat modernere manier aan.

Niet vergeten: een bijl, mes, aanmaakblokjes of -zakjes en een aansteker of magnesiumstick.

4. Iemand met ervaring

Zelf ontdekken is het mooiste wat er is, maar iemand met ervaring is altijd prettig om erbij te hebben. Wij hebben dit een beetje overdreven, door met voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen op pad te gaan.

Je hebt hem misschien ook wel eens op de Rollende Keukens of andere foodtruckfestivals gezien met zijn prijswinnende slow cooked pulled pork. In de onderstaande video zie je hoe hij varkensvlees onder de grond bereidt. Zijn we eerlijk in: dat doen we hem niet na.

5. Een goede locatie

We horen je denken: gaan we dan niet op ons eigen eten jagen? Nee, dat is stropen. Zoek een mooi natuurrijk gebied waar je gaten in de grond mag graven en een vuurtje kunt stoken. Wildkamperen mag officieel niet in Frankrijk, maar als je een boer met veel land of particulier met een grote tuin vraagt om je tent op te zetten, dan mag dat meestal wel. Zelf vinden we een boer die voor ons de stal openlaat, zodat we ‘s ochtends verse eieren bij zijn kippen weg kunnen plukken.

Ook niet onbelangrijk: in de buurt moeten een goede markt, slager, poelier en viszaak te vinden zijn. Wat dat betreft is Frankrijk natuurlijk het perfecte land. Je rijdt er zo naartoe en over authentieke winkels en markten hoef jij je geen zorgen te maken.

Wij gaan naar Saint-Mihiel, een plaats met een glooiende, bosrijke omgeving in het noordoosten van Frankrijk. Jord weet daar een biologische slager waar hij altijd al een keer naartoe wilde. Er zijn bovendien een paar leuke streekmarkten in de buurt, dus heb jij soortelijke markten in de bestemming van jouw keuze, bezoek deze dan zeker. Hier vind je altijd heerlijke, speciale ingrediƫnten.

outdoor cooking
Als een kind in de snoepwinkel (Foto: MINI Adventures)

Het resultaat: een culinaire roadtrip

Als je voor deze essentials hebt gezorgd, kun je niet anders dan een goede culinaire roadtrip ervaren. Hoe die er dan uitziet? Check de onze in de onderstaande reportage.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

20-07-2017 - Alrik de Jong