6 minute shoes: robot maakt wandelschoenen op maat in de winkel

Maat opgeven, kopje koffie en met nieuwe schoenen de deur uit

In Tokio is de kleinste ‘schoenenfabriek’ ter wereld geopend door KEEN. UNEEKROBOT Rob maakt daar iedere zes minuten een paar wandelschoenen op maat.

Oké, het zijn nog niet de schoenen waarmee je drie dagen gaat hiken in Yakushima, maar daar gaat deze innovatie natuurlijk wel naartoe. Op dit moment zijn het misschien eerder wandelsandalen te noemen.

keen wandelschoenen
Rory Fuerst, het brein achter KEEN

Feit is in ieder geval dat je jouw maat en voorkeuren doorgeeft, een kopje koffie drinkt en met nieuw schoeisel weer vertrekt. KEEN heeft op dit moment nog maar twee robots, maar wil vooral laten zien dat het mogelijk is.

Toekomst

“We leven nog niet in een tijd waarin robots je voeten scannen en direct een schoen op maat maken, maar die tijd komt er wel aan. Dit project hebben we om eerlijk te zijn vooral op poten gezet om te laten zien dat het kan”, zegt Rory Fuerst, het brein achter de schoen, tegen GearJunkie.

Wiivv is een merk dat voorop loopt met op maat gemaakte zooltjes, via een app die een scan van je voeten maakt. Superfeet komt binnenkort met 3D geprinte kwaliteitsschoenen op de markt. Het is dus geen surrealistische gedachte dat een robot dit ter plekke doet.

keen wandelschoenen

UNKEENROBOT Rob is wat dat betreft nog relatief beperkt. Mensen geven een standaard maat op, maar kunnen wel kiezen uit verschillende kleuren voor elk afzonderlijk deel van de schoen.

De robot maakt de schoen vervolgens in 6 minuten. Daarna controleert een mens de schoen nog. Het streven is dat je als klant maximaal een kwartier wacht op je schoen nadat je de maat en kleur hebt opgegeven.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

04-08-2017 - Alrik de Jong