7 plekken rondom Tokio om aan de drukte te ontsnappen

Hiken, surfen, klimmen... Rondom Tokio kan het allemaal

Tokio is een fantastische stad, die ondanks een inwonersaantal van meer dan 50 miljoen verrassend relaxt aanvoelt in vergelijking met andere metropolen. Toch wil je af en toe even kunnen ontsnappen aan al het beton. Gelukkig stikt het in en rondom de stad van locaties die meerdere outdoormogelijkheden bieden. Geen van de locaties hieronder vereisen urenlange reizen. Ideale dagtrips, dus.

Odaiba Beach

We beginnen met de minst voor de hand liggende: het strand van Odaiba, dat nog in de baai van Tokio ligt. Het is geen enorm strand, maar het ligt wel ontzettend centraal.

Overdag kun je er zwemmen of sporten op het strand, en ‘s avonds loont het de moeite een wandeling te nemen om van de zonsondergang te genieten. Tevens kun je er eten op zowel boten als de talloze restaurants van het winkelcentrum dat aan het strand grenst.

tokio

Mount Takao

Hoewel de bekendste berg in de buurt van Tokio natuurlijk Mount Fuji is, is er op een uurtje afstand van de stad nog een andere berg te vinden: Mount Takao. Met een mooi uitzicht op zowel Tokio als Mount Fuji is het een populaire plek voor wandelaars. In totaal leiden acht verschillende paden je naar de 600 meter hoge top.

Voor wie enkel het uitzicht en de boeddhistische tempel willen bewonderen, is er ook een kabelbaan die vanaf de voet van de berg tot de top gaat.

tokio

Showa Memorial Park

Op nog geen uur vanuit het hart van de stad ligt het Show Memorial Park, dat met zijn 165 hectare volop de ruimte biedt om te wandelen, fietsen en barbecueën (met faciliteiten hiertoe). Het hele jaar door zijn er planten in bloei, waardoor er zelfs in de winter nog kleur te bespeuren valt. Voor de liefhebbers zijn er tevens waterfietsen, om een rondje te kunnen peddelen op het kunstmatige meer.

tokio

Kamakura

Het dorpje Kamakura ligt ongeveer een uur buiten Tokio en staat tegenwoordig vooral bekend om de tientallen tempels die er te vinden zijn. Het dorpje was ongeveer 700 jaar lang de vestigingsplaats van de eerste Shogun, en daarmee de belangrijkste plek in Japan in die tijd.

Het staat bekend als de geboorteplaats van de samurai, alsook het feodale systeem in Japan. Omdat het dorpje in dichtbegroeide heuvels ligt betekent een tempelbezoek al een stevige wandeling, maar er is nog meer te doen. Het ligt namelijk ook aan de kust, en heeft een uitgebreid strand waar watersporten beoefend worden, zoals golfsurfen.

tokio

Hakone

Vlakbij Tokio ligt het stadje Hakone, dat voor een groot gedeelte in een Nationaal Park ligt. Het vereist iets meer dan een uur reizen vanuit het hart van Tokio, maar biedt een enorm contrast met de stad. Zo is het gelegen aan het Ashi-meer en is het complete gebied vulkanisch actief.

Dat zorgt ervoor dat het stikt van de natuurlijke bronnen en geisers, wat een hoop bezoekers trekt. Hoewel het zich makkelijk leent voor een dagtrip, zou je eigenlijk een nachtje in een ryokan (herberg) moeten doorbrengen, zodat je van alles wat mee kunt krijgen, waaronder de bekende Shinto-tempel in de regio.

tokio

De Hossawa-watervallen

Je moet er iets vaker voor overstappen, maar uiteindelijk is het niet al te ver reizen naar deze bijzondere watervallen, die tot de 100 mooiste watervallen van Japan gerekend worden. Het water valt in vier etappes ongeveer 60 meter naar beneden en de wandeling naar de top kan eventueel aangevuld worden met een wandeling naar Mount Sengenrei voor de echte enthousiastelingen. (Fotografie: Takumi Nasuno)

tokio

De Nippara kalksteengrot

Vlakbij Tokio gelegen kun je ook ondergronds verkennen, in de bijna 1300 meter lange kalksteengrot van Nippara. Het gros hiervan, zo’n 800 meter, is toegankelijk tot het publiek en het kost je 40 minuten om het traject af te leggen.

Van oudsher was het een plek voor pelgrimstochten tijdens het Edo-tijdperk, wat de reden is dat er meerdere boeddhistische munt-offers te vinden zijn in en rond de grot. Mocht je in de zomer in Japan zijn, dan heb je een extra reden om voor deze ondergrondse wandeling te gaan: het is er constant 11 graden. Geen straf wanneer de temperatuur buiten tot boven de 40 kan oplopen.

tokio

Meer leuke content? Like ons op Facebook

31-07-2017 - Marco Edelman