Levende drones: aasgieren speuren naar illegale vuilstorters in Lima

Van ongedierte naar hulp

In de Peruaanse hoofdstad Lima patrouilleren tien getrainde aasgieren het luchtruim. Gewapend met een GPS-tracker en een GoPro vliegen deze levende drones door de stad op zoek naar illegale vuilstorters.

Dit project is opgezet door USAid en het Peruaanse ministerie van milieu. De stad kampt al tijden met vuilnisdumpers die zonder berouw hun vuil in de straten gooien. De aasgieren houden hier toezicht op. Alle roofvogels dragen een op maat gemaakt harnas waar een GoPro Hero Session en een GPS-tracker aan zitten bevestigd. Vanuit de controlekamer kunnen de milieu-activisten in real-time zien waar de vogels zich bevinden en wat er in de straten gebeurt.

Aasgier

De milieu-activisten willen op deze manier de bevolking van Lima bewuster maken over hoe groot dit probleem wordt. De milieuvervuiling in de hoofdstad is zo hoog dat het veel gezondheidsrisico’s mee kan brengen. Maar liefst een vijfde van de stad is veranderd in een illegale vuilnisbelt. Voor de Peruaanse overheid dus reden genoeg om wat aan deze illegale milieuvervuilers te doen. Door middel van dit initiatief willen zij laten zien dat zij er bovenop zitten en hopen ze dat de bevolking van Lima mee gaat helpen.

Ongedierte monitort illegale vuilverspreider

Waarom dan een aasgier? De roofvogels beschikken over een ontzettend sterk reukvermogen. Hierdoor worden ze snel aangetrokken door vuilnis. Aasgieren vlogen altijd al veel rond in de stad. Door de inwoners van de stad werden ze vooral gezien als ongedierte, maar dit initiatief heeft hun imago stevig veranderd. De roofdieren hebben allemaal een mythologische naam gekregen en allen dragen ze de titel ‘kapitein’.

Lima

Aasgieren op social media

De milieu-autoriteiten en de vele vrijwilligers doen via social media een oproep aan de 10 miljoen inwoners van Lima. De activisten hebben niet de autoriteit om de illegale vuilverspreiders te arresteren. Als ze inwoners vuilnis zien dumpen, ruimen zij het weer op. Ze documenteren veel van hun werk en delen dit met de inwoners. Ze hopen zo een boodschap over te brengen die ervoor zorgt dat men hun vuilnis niet meer achteloos op straat gooit. Wat veel inwoners niet realiseren is dat al het overtollige vuil veel ongedierte en ziektes met zich meebrengt. Niet alleen de straten worden vervuild, maar ook de stranden van Lima. De mensen die in het water om deze stortplaatsen zwemmen kunnen een gezondheidsrisico worden.

Meer over milieuvervuiling

Het is heel goed om soms stil te staan bij hoe we met onze planeet omgaan. Check hier 5 documentaires die je aan het denken zetten.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

27-09-2017 - Rajno van Wilgenburg