5 outdoor tips voor een actieve kerst in Nederland

Wat nou binnen zitten tijdens de feestdagen?

Laten we vooropstellen dat kerst best gezellig is. Maar het zitten rond een tafel beperken we toch echt tot het ontbijt en diner. Tussendoor zijn we buiten. Niets zo lekker als een kerstmaal na een hele dag actief bezig te zijn geweest. 5 tips voor een actieve kerst.

Mountainbikeroute Amerongen

Monteer het fietsenrek op je auto, vergeet niet je mountainbike erop te plaatsen en rijd naar de Utrechtse heuvelrug. Hier vind je Mountainbikeroute Amerongen. Deze route staat bij veel mountainbikers in de top 5, wij durven het zelfs de mooiste route van Nederland te noemen.

In totaal vind je in dit gebied meer dan 73 kilometer aan mountainbikepaden, de route Amerongen is 18 kilometer lang. De route heeft 280 hoogtemeters en loopt dwars door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (tussen Amerongen en Veenendaal).

Vlakke en heuvelachtige delen van de Utrechtse Heuvelrug worden afgewisseld. In 2015 is de route vernieuwd en zijn er veel uitdagende singletracks aan de route toegevoegd. Het resultaat: een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en leuke uitdagende afdalingen. Overigens prima te combineren met andere routes. Meer informatie vind je hier.

Wadlopen bij Pieterburen

Wat?! Ja, wadlopen. Niet iedereen weet dat wadlopen in de winter ontstaan is. Het kan bij Pieterburen en is geweldig om te doen. Tijdens de kerstdagen worden er oestertochten en wadlooptochten georganiseerd.

Gekleed in warme, water- en winddichte kleding en op laarzen trotseer je het Wad. Prachtige vergezichten, stiltes, een overweldigende natuur, zeehonden in het wild; dit is het uitsloven waard.

wadlopen, kerst, winter, outdoor

Een gids legt je alles uit over het ontstaan van het wadlopen en de natuur. Alleen voor doorzetters, maar je krijgt er veel voor terug. Bekijk hier de georganiseerde tochten.

Hiken in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Natuurlijk kun je een eindje door een Vinex-wijk wandelen met kerst, maar je kunt er ook een natuuruitje van maken. Nationaal Park Drents-Friese Wold is niet het bekendste natuurgebied van Nederland, maar het onderschatte stukje natuur heeft veel te bieden.

Alleen de Kale Duinen in Appelscha – een enorme zandvlakte met verstopte meertjes, naaldbomen en heide – geven je al het gevoel in een ander land te wandelen. Aekingerzand, zoals de Kale Duinen officieel heten, wordt ook wel de Friese Sahara genoemd. Ook erg mooi in de winter, vooral als het sneeuwt.

wandelen, hiken, nationaal park, drents-friese wold

Onze favoriete wandelroute in Nationaal Park Drents-Friese Wold is de lange variant van Wandelroute Olde Smildeger. Deze door Staatsbosbeheer aangelegde route is 16 kilometer lang en geeft je een allesomvattend beeld van dit fascinerende Nationale Park.

Je wandelt door een bosgebied vol variatie, met moeras en stuifzand, met vennetjes en heide, met bolle akkers en unieke beekdalen. De route begint in Hoogersmilde.

Kajakken in de Biesbosch of Weerribben

Brrr, zal je denken. Wij zeggen: niet aanstellen, warm aankleden en die kajak in. De meeste kajakverhuubedrijven verhuren bovendien winterse outfits.

Nederland beschikt over mooie kajakgebieden, waaronder Nationaal Park De Weerribben in Overijssel. Door vervening en rietteelt is daar een mozaïek van landschapstypen en ecosystemen als meren, sloten, vaarten, rietlanden, hooilanden, weilanden, moerasbossen en trilvenen ontstaan. Een genot om doorheen te peddelen. Normaal gesproken erg toeristisch, maar in de winter is het veel minder druk op het water.

kajak, biesbosch

Een nog mooier Nederlands kajakgebied is Nationaal Park De Biesbosch, dat bestaat uit veel verschillende wateren en landschappen. Je hier verschillende kajakroutes doen, allemaal geschikt voor zowel beginners als experts.

Skiën en snowboarden in Zoetermeer of Landgraaf

Oké, oké, dit is indoor. Maar we hebben nou eenmaal geen berg in Nederland, al waren er ooit plannen voor een 2.000 meter hoge berg. SnowWorld is best leuk voor een dagje.

Weet dat de meeste Nederlandse snowboardtalenten hier de fijne kneepjes van het vak hebben geleerd. Hier zie je wat voor vette dingen je kunt doen in een indoor skihal.

snowworld, kerst, outdoor

Hoe dan ook: SnowWorld is gewoon open tijdens de feestdagen en heeft zelfs verschillende kerstarrangementen. Toegegeven: vooral leuk voor beginners.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-12-2017 - Alrik de Jong