Alex Honnold: de klimmer die geen touw of andere hulpmiddelen gebruikt

De eerste (en enige) mens die zonder uitrusting El Capitan beklom

De 31-jarige Alex Honnold is één van de meest getalenteerde én gestoorde atleten die momenteel deze aardkloot bewandelt en de kans is aanwezig dat je nog nooit van hem gehoord hebt.

Klimmende legende

Zijn meest recente prestatie? In minder dan vier uur beklom Alex Honnold vorige maand de 900 meter hoge El Capitan in het Yosemite National Park, die onder klimmers bekend staat als ‘zeer pittig’.

Dat is op zich al bijzonder, maar het feit dat Honnold dit zonder het gebruik van touwen of andere veiligheidsmaatregelen deed, maakt het tot de meest legendarische prestatie in de geschiedenis van het rotsklimmen.

Alex Honnold

Free Solo

De 31-jarige Amerikaan is een zogenoemde free solo’er. Free Solo is de meest pure en tegelijkertijd ook de meest gevaarlijke vorm van bergbeklimmen. Door velen wordt het vrijklimmen gezien als pure waanzin en er zijn dan ook al meerdere doden bij gevallen. Toch zweren beoefenaars bij het gevoel van vrijheid dat het geeft; het pure vertrouwen op je eigen kunnen en de complete controle hebben over je eigen emoties.

Met niet meer dan rubberen klimschoenen en een zakje krijt om zijn handen droog te houden begon Honnold op 6 juni aan de onmenselijke taak. De prijs van een gemaakte fout: zijn leven. Na 3 uur en 56 minuten sleepte hij zijn lichaam uiteindelijk over de bovenste richel. Hij is de eerste mens ooit die El Capitan zonder uitrusting heeft beklommen.

Alex Honnold

Het mentale spel

Free Soloing is niet alleen fysiek belachelijk indrukwekkend, ook mentaal moet je ijzersterk zijn. Zonder elke vorm van veiligheidsmaatregelen schiet je lichaam al gauw in de paniekmodus en Free Solo’ers dienen dit zo snel mogelijk te onderdrukken. Honnold is met name in dat opzicht volgens kenners de beste van de wereld.

Hij is er bij National Geographic zelf nuchter onder: “Ik weet dat ik gevaar loop door zonder touw te klimmen, maar ik weet oko dat angst me op geen enkele manier helpt om naar boven te komen.” Uiteraard is ook de voorbereiding cruciaal. De route die Honnold aflegde op El Capitan is onderverdeeld in 30 verschillende secties of gedeeltes, allemaal tot in detail uitgestippeld. Geen enkele beweging die Honnold maakte was geïmproviseerd. Het is als het ware één grote choreografie die hij uitvoerde.

Alex Honnold

Alex Honnold is de Neil Armstrong van het rotsklimmen

Honnold betrad in 2008 het toneel en maakte furore met twee gevaarlijke klimmen zonder touw: de noord-west gevel van Yosemite’s Half Dome en de Moonlight Buttress in Utah’s Zion National Park. Met die Free Solo’s verbaasde hij de klimmerswereld en legde hij de lat een stuk hoger.

Maar die prestaties verbleken bij wat hij op El Capitan gepresteerd heeft. “Dit is de maanlanding van Free Soloing”, zegt Tommy Caldwell, die in 2015 zelf ook geschiedenis schreef toen hij met zijn partner Kevin Jorgeson ook de El Capitan beklom, maar dan met het gebruik van touwen als laatste hulpmiddel.

Alex Honnold

Een team van filmmakers onder leiding van Jimmy Chin, een goede vriend van Honnold, daalden al abseilend af van de top van de berg om Alex Honnold te volgen met hun camera’s. Zelfs met het gebruik van mechanische handlieren om zichzelf op te trekken hadden ze schijnbaar moeite om Honnold bij te houden. Gelukkig spreken de beelden boekdelen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

19-07-2017 - Rob van der Leek