Onder water ademhalen zonder duikfles met Aquaman Crystal

'Met een paar korrels kan enorm veel zuurstof geabsorbeerd worden'

Onlangs las je op Outdoor Manners over de Scorkl, een duikgadget waarmee je 10 minuten onderwater kunt. Maar dat is niets vergeleken met de mogelijkheden van Aquaman Crystal, een kristal dat is ontwikkeld door wetenschappers op de Zuid-Deense Universiteit.

“Duikers zullen op een dag mogelijk geen duikfles meer nodig hebben, omdat ze zuurstof krijgen uit dit materiaal”, aldus Christine McKenzie, een van de wetenschappers die het kristal ontwikkelde.

“Omdat het materiaal zuurstof uit de omgeving absorbeert en zijn werking nauwelijks verliest, is er maar een kleine hoeveelheid nodig om langdurig van zuurstof voorzien te worden”, vervolgt de wetenschapper.

aquaman crystal, duiken
Professor Christine McKenzie (midden) in het laboratorium van de Zuid-Deense Universiteit

Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe materiaal is het element kobalt, dat in samenwerking met een speciaal ontworpen organisch molecuul in staat is zuurstof te putten uit de omgeving. Een emmer van het spul zou al genoeg zijn om alle zuurstof uit een kamer te zuigen.

Aquaman Crystal in de medische wereld

Naast de recreatieve mogelijkheden, wordt er natuurlijk vooral gekeken naar toepassingen in de medische wereld. Zo zouden longkankerpatiƫnten dankzij Aquaman Crystal kunnen functioneren zonder zuurstoftank.

Het materiaal is eind 2014 ontwikkeld, waarover destijds een publicatie verscheen in wetenschapstijdschrift Chemical Science. Op dit moment wordt er vervolgonderzoek gedaan, vooral naar de manier waarop Aquaman Crystal in de toekomst kan worden toegepast. Op dit moment is het nog niet toepasbaar.

aquaman crystal, duiken

Een voorbeeld dat door de wetenschappers wordt genoemd, is een masker met verschillende lagen van dit materiaal.

McKenzie: “Als het materiaal zuurstof heeft geabsorbeerd, kan het worden vergeleken zuivere zuurstof uit een tank. Het verschil is alleen dat dit materiaal drie keer zo veel zuurstof kan bevatten.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

02-11-2017 - Alrik de Jong