‘s Werelds beste klimmer is een 16-jarig meisje: Ashima Shiraishi

Een piepjong fenomeen met een ijzersterke geest

Als je op je zestiende al een legende bent, dan doe je iets goed. In het geval van Ashima Shiraishi is dat boulderen, ofwel rotsklimmen. Als een spin beklimt ze de moeilijkste wanden, sinds vorig jaar is ze officieel ‘s wereld beste vrouwelijke klimmer. “Maar gender bestaat niet in het klimmen”, zegt ze.

Op haar zesde begon Shiraishi met klimmen op Rat Rock, een klimrots in Central Park in New York. Sinds haar achtste vestigt ze records en vorig jaar beklom ze, net vijftien jaar, als eerste vrouw een rots met de moeilijkheidsgraad V15 (in het boulderen gaat de moeilijkheidsgraad van V0 tot en met V16).

A little clip from my beta on one of the climbs I sent from the new area✨ | vid: @445_photography

A post shared by Ashima | 阿島 (@ashimashiraishi) on

Het ging om de rots Dai Koyamada op de berg Hiei. Een V16 rots is de volgende op haar lijst. De New York Times noemt haar bouldering phenom en Outside Magazine heeft haar de titel young crusher meegegeven. Media en andere klimmers zijn het er over eens: dit wordt ook inclusief de mannen ‘s werelds beste klimmer.

“In het klimmen speel gender geen rol”, zegt Shiraishi tegen Time. “Het is een mens tegenover een muur. Ongeacht je sterkte of lengte, pak je het op dezelfde manier aan. Het gaat om vastberadenheid, focus en toewijding. Dat maakt je sterker.”

Ashima Shiraishi op de Olympische Spelen van Tokio

Het Amerikaanse natuurtalent, wiens sterkste punt innerlijk rust is, kijkt uit naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Klimmen is naast skateboarden een van de nieuwe Olympische sporten.

“Ik voel me geen leider van de sport, maar ik denk wel dat veel meer vrouwen gaan klimmen na de Olympische Spelen”, zegt de nu al gedoodverfde favoriet. “Als ik klim, doe ik waar ik van hou. Ik zie wel of ik goud haal.” In deze mini-documentaire hoor je onder anderen mensen uit de klimwereld over Ashima Shiraishi.

Wat is boulderen precies?

Boulderen is een explosieve en spectaculaire manier van klimmen. ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok.

Als je deze tak van de klimsport zou vergelijken met atletiek, dan zou het boulderen het koningsnummer zijn, de 100 meter sprint.

22-08-2017 - Alrik de Jong