Zomers in Australië gaan richting 50+ graden

Alarm Down Under om klimaatonderzoek

Australië krijgt het zwaar te verduren door de opwarming van de aarde. Zelfs wanneer de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs gehaald worden en de globale temperatuurstijging tot 2 graden Celsius beperkt blijft, zal het er in de zomer ondraaglijk heet worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Australian National University.

‘Nu al nadenken over maatregelen’

“2015 was een van de warmste jaren ooit geregistreerd. Dit is rond 2025 mogelijk een gemiddeld jaar. In 2050 wordt het voor de normen van nu ondraaglijk”, zegt hoofdonderzoeker Sophie Lewis tegen ABC News.

“We moeten nu gaan nadenken over hoe we straks moeten omgaan met een temperatuur van 50 graden. Hoe zorg je ervoor dat kleine kinderen dan gewoon naar school kunnen? Hoe zorg je ervoor dat ziekenhuizen op zo’n snikhete dag alle mensen die door de hitte bevangen zijn, kunnen behandelen?”

australië, hitte

In 2013 werd in Sydney het hitterecord gebroken met temperaturen tot 45,8 graden Celsius. In Melbourne werd het in 2009 zelfs 46,4 graden. Volgens de nieuwe studie zullen die steden tussen 2040 en 2050 mogelijk op hun eerste zomers met temperaturen boven 50 graden Celsius kunnen rekenen.

‘Alarmerend onderzoek’

Mark Wakeham, hoofd van het milieuagentschap van Victoria, de zuidelijke staat waarin Melbourne ligt, noemt het onderzoek in The Guardian ‘alarmerend’. Het laat volgens hem zien dat klimaatverandering niet alleen een milieuprobleem is, ook een grote uitdaging voor de gezondheidszorg en economie.

“We hebben geen plannen klaarliggen om ons goed te beschermen tegen dagen van 50 graden.” De infrastructuur is niet voorbereid op dergelijke extremen, die zich al vanaf 2040 kunnen voordoen. Huizen moeten beter worden geïsoleerd om de warmte buiten te houden, in steden moeten meer schaduwplekken worden gecreëerd.

Weerrecordregen in Australië

Het gemeentebestuur van Sydney is zich ook bewust van het probleem. Loco-burgemeester Miller: “De wegen en gebouwen absorberen de hitte. Daardoor wordt het in de stad nog heter. Bovendien duurt het vervolgens twee tot drie keer zo lang voor de stad weer is afgekoeld. We moeten nu beginnen met nadenken over maatregelen.”

Volgens cijfers van het onafhankelijke, Australische bureau Climate Council sneuvelden er vorige zomer 205 weerrecords in Australië, terwijl de winter als warmste ooit werd geregistreerd.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

19-12-2017 - Alrik de Jong