Baars in bierbeslag: veel lekkerder kun je jouw eigen vangst niet bereiden

Outdoor Manners vangt en bereidt vis uit de Friese natuur

Niets zo lekker als je eigen vangst direct opeten. Vandaag aandacht voor de baars. Afgelopen weekend bedachten we tijdens een biertje dat een bierbeslag deze vis wel eens wonderen zou kunnen doen. We kregen gelijk.

Waar je zou verwachten dat snoekbaars op nummer één staat, is bij ons de baars favoriet. Deze vis heeft een prachtige structuur en een heerlijke smaak. Vanaf een centimeter of 20 is de vis groot genoeg om te bereiden.

De Friese natuur

Om weer eens ouderwets ons diner te vangen, strijken we met onze hengels neer in de buurt van De Deelen, een prachtig natuurgebied in de Friese gemeente Opsterland. Check wel even goed waar je wel en niet mag vissen.

baars

Weidevogels, otters, dassen, alles loopt en vliegt hier rond. Een passerende natuurfotograaf weet ons te melden dat hij hier dit jaar al 24 verschillende soorten libellen heeft vastgelegd. Een gebied om met respect te benaderen, dus.

Na een paar kleine baarsjes op de ene plek en snoeken als bijvangst op de andere plek, vinden we bij een bruggetje tegen het avonduur de perfecte stek. Ons eten komt ons letterlijk tegemoet zwemmen. Niet de allergrootsten, maar groot genoeg om te bereiden. In het kader onderaan het bericht lees je hoe je een baars vangt. Leuke, actieve bezigheid.

Baars bereiden

De bereiding kan op meerdere manieren. Dit keer zien we een flesje Westmalle staan en improviseren we een bierbeslag. We vertellen je vast: als je dit gaat proberen, hoef je nooit meer kibbeling. We gaan er stapsgewijs doorheen.

1. Op de graat fileren

Als je een baars gaat fileren, hoef je de ingewanden er niet apart uit te halen. Nadat je de vissen hebt afgespoeld onder de kraan, snijd je met en fileermes de kop van de baars schuin in totdat je graat voelt. Begin bij de voorste vin en snijd in de richting van de kop.

baars

Vervolgens snijd je niet al te diep langs de ruggengraat tot aan de staart. Nu kun je langs de graat mooie filets snijden. YouTube is je beste vriend.

2. Bereiden

Spoel de filets schoon en dep je ze een beetje droog met een doekje. Kruid ze met een beetje zout en peper.

Maak een bierbeslag met ei, bier, bloem en zout en leg de filets daar een tijdje in. Daarna frituur je ze in een pan met een goede laag zonnebloemolie. Lekker met een beetje citroen en zelf gemaakte remouladesaus. Geloof ons, hier kan geen lekkerbekje tegenop.

baars

Zo vang je een baars
Als je een baars wil vangen voor consumptie, ga je voor een grote meneer. Die vang je met kunstaas. In ondiep water kies je voor een kleine spinner, in diep water vis je met een wat zwaardere plug >>> Werp je aas richting een goede plek. Als je op het juiste tempo binnenhaalt, imiteren spinners en plugs het gedrag van visjes, waardoor de baars in actie komt. Blijf werpen en binnenhalen totdat je beet hebt >>> Je hoeft geen gevecht aan te gaan met de baars. Na een paar keer falen, voel je vanzelf wat het juiste moment is om de baars aan de haak te slaan >>> Het is belangrijk dat je vist met een stalen onderlijn, omdat je kans hebt op een snoek als bijvangst. En die wil je niet missen.

In samenwerking met: Peter Sloftsra – kunstenaar, sportvisser en docent

baars

Meer leuke content? Like ons op Facebook

21-08-2017 - Alrik de Jong