We zochten contact met internetheld Robert, die baars vangt met zijn handen

'Je moet het vertrouwen winnen van de vissen'

Als fervente vissers stuitten we deze week op een geniaal artikeltje over Robert Earl Woodard, die met zijn handen een baars vangt. Dit willen wij ook kunnen, dus zochten we contact met deze veeboer uit het Amerikaanse gehucht Blountsville, Alabamba.

Eindbaa(r)s

Waarom een hengel gebruiken als je ook gewoon met je handen kunt vissen? Robert Earl Woodard heeft er zijn specialiteit van gemaakt om zonder hengel te vissen. Na een paar filmpjes is deze eindbaa(r)s in no-time uitgegroeid tot internetlegende. Want dat ben je als je video’s viral gaan. Tijd voor een chat.

Hoi Robert, wat een geniale manier van vissen man. Hoe kwam je in hemelsnaam op dit idee?

Hoi, bedankt voor je interesse. Op een stek waar ik wel eens vis, is het langs de kant zo ondiep dat je de baarzen ziet zwemmen. Op een dag dacht ik: ‘ik moet ze er zonder hengel uit kunnen halen’. Het heeft jaren geduurd voordat ik mijn techniek onder de knie had.

Kun je uitleggen hoe je te werk gaat?

Allereerst moet je een stek weten met ondiep water waar veel baars zwemt. Vervolgens lok je de baarzen met aas dat je in je hand vasthoudt. Voor mij werkt een steiger het best, omdat je zo goed kunt zien wanneer er een baars in de buurt is.

Nu is het een kwestie van geduld. En als er een baars bij je aas zit, moet je niet te snel toehappen. Je moet het vertrouwen van de vis winnen.

Hoe pak je de baars eruit?

Je moet goed kijken wanneer de baars zijn mond open doet. Je pakt hem uit het water door je duim in zijn bek te doen en hem bij zijn onderlip beet te pakken. In dat geval hangt een baars direct stil.

Met wat voor aas vis je?

Met een heel klein voorntje. Maar met kunstaas is het me ook wel gelukt. Als je maar de beweging van een visje simuleert.

En welk type baars is dit?

Een forelbaars, ook wel Florida-baars genoemd. Als je er eentje vangt, zijn de andere baarzen gealarmeerd. Dan duurt het weer een paar uren voordat je er op deze manier eentje kunt vangen. In december breng ik een boekje uit over baarzen. Na The Way It Was Back Then is dit mijn tweede boek.

Hou ons op de hoogte.

Will do… Hier heb je nog wat foto’s.

baarsbaars

Meer video’s van oer-Amerikaan Robert vind je op zijn YouTube-kanaal.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

06-07-2017 - Alrik de Jong