Backpack kopen: hier moet je als reiziger op letten

Alles wat je als backpacker moet weten over je rugtas

Een backpack kopen is een van de belangrijkste onderdelen van je trip. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het aanschaffen van jouw rugtas die je meeneemt op reis.

Allereerst geldt de vuistregel: goedkoop is duurkoop, tenzij je natuurlijk ergens een bijzondere aanbieding tegenkomt.

Een backpack koop je voor de lange termijn, dus de kwaliteit moet gewoon goed zijn. Je wilt niet dat tijdens een reis je rugzak scheurt of dat je blessures krijgt door een verkeerde pasvorm.

backpack kopen

Eerste checklist

De beste backpacks – die het dus een lange levensduur hebben – voldoen aan de onderstaande eigenschappen die zorgen voor duurzaamheid en bescherming.

WATERAFSTOTEND
Je backpack hoeft niet 100 procent waterdicht te zijn, maar ben er zeker van dat je rugtas is gemaakt van semi-waterdicht materiaal. Niet alleen om de boel droog te houden, maar ook omdat het materiaal, zowel intern als extern, anders snel murw wordt.

Veel backpacks worden geleverd met een beschermhoes voor regen. Maar die wil je er niet bij ieder klein buitje om moeten doen. De stof van de backpack moet dik en licht zijn en je moet er een kopje water overheen kunnen gooien zonder dat de inhoud nat wordt.

MEERDERE COMPARTIMENTEN
Een goede backpack heeft meerdere compartimenten en vakjes met ritssluitingen, zodat je jouw spullen goed kunt sorteren. Ook klembandjes voor externe bagage als een slaapmat zijn erg handig.

Let er op dat je schoenen in een apart vak bewaard kunnen worden. Zo voorkom je dat de rest smerig wordt. Een compartiment aan de bovenkant voor spullen die je direct kunt pakken is ook noodzaak. En aan de binnenkant heb je natuurlijk goed afsluitbare vakjes nodig voor je paspoort, reisdocumenten en geld.

backpack kopen

INTERN FRAME
Kies voor een backpack met het frame aan de binnenkant van de rugzak. Er bestaan ook backpacks met het frame aan de buitenkant (denk aan documentaires over backpacken uit de jaren 70), maar koop die niet.

Het zwaartepunt van de bepakking bij een backpack met intern frame ligt lager en dichter bij de rug, waardoor de stabiliteit groter is. Bovendien is het gewicht comfortabel over de gehele lengte van de rug verdeeld. Je kunt er ook meer in kwijt.

Wat betreft het materiaal van het frame is carbon fiber (licht en duurzaam) een goede optie.

GEWATTEERDE HEUPBAND
Het grootste gedeelte van het gewicht van je backpack wordt gedragen door je heupen. Een gevoerde heupband is dus geen overbodige luxe.

Niet alleen vanwege meer comfort, maar ook omdat een gewatteerde heupband de belasting over je rug verdeelt. De heupband moet ook verstelbaar zijn, zodat je hem kunt aantrekken voor extra ondersteuning.

GEWATTEERDE SCHOUDERBANDEN
Deze zorgen er ook voor dat het dragen van je bagage comfortabeler wordt. De schouderbanden zorgen ervoor dat de druk op je schouders afneemt en helpen ook de druk op je onderrug te verminderen.

Let er op dat de schouderbanden een dikke voering hebben en bestaan uit één onderdeel, zodat ze minder snel scheuren en slijten.

backpack kopen

ERGONOMISCHE VORMGEVING
Ergonomische contouren zijn van groot belang voor een backpack. De tas moet aansluiten bij de natuurlijke vorm van je rug. De ergonomische vormgeving zorgt ervoor dat je minder snel last van je rug hebt.

Bovendien zorgt een goede pasvorm ervoor dat er een klein stukje lege ruimte ontstaat tussen je rug en de tas. Daardoor is er een betere luchtcirculatie en krijg je minder snel een bezwete rug.

RITSEN MET SLOTJES
Zorg ervoor dat ieder compartiment over twee ritssluitingen beschikt, zodat je ze kunt locken. Kies daarbij voor een TSA-slotje met een cijfercode. Zo heb je nooit het probleem dat je een sleuteltje kwijt bent.

De grootte van je backpack

De grootte van je backpack is volledig afhankelijk van je reisdoel en wordt aangegeven in liters. De onderstaande richtlijnen kun je aanhouden. Hou er natuurlijk wel rekening mee wat je aankunt qua gewicht.

40 TOT 60 LITER
Als je niet veel spullen wil meenemen, betrekkelijk kort op reis gaat of naar een warm gebied gaat (waar je alleen zomerkleding nodig hebt) heb je genoeg aan een kleine backpack met een inhoud van 40 tot 60 liter. Deze is ook prima te gebruiken voor een tracking of skitour.

60 TOT 80 LITER
Mocht je meerdere maanden gaan backpacken, dan kun kies dan voor een normale backpack met een inhoud van tussen de 60 en 80 liter. Een comfortabele tussenmaat waarin veel past, maar die je ook weer niet té vol kunt stoppen.

80 TOT 100 LITER
Als je een lange expeditie, meerdaagse kampeertocht of backpacktrip naar een koud gebied gaat maken, doe je er verstandig aan een backpack met een inhoud van 80 tot 100 liter te nemen. Hier passen bijvoorbeeld dikke kleren en kampeerspullen in.

backpack kopen

Prijs

Zoals we al zeiden: goedkoop is duurkoop. Wat niet direct betekent dat je je scheel hoeft te betalen bij als je een backpack gaat kopen.

Hou rekening met een prijs van tussen de 100 en 250 euro. Natuurlijk heb je ook backpacks van boven de 500 euro. Prima als je daar de portemonnee voor hebt, maar voor een normale avontuurlijke reis is dat echt niet nodig. Dit geldt ook voor jouw outdoorjack.

Gewicht

Hoe lichter je rugzak, des te beter, zo lang het niet ten koste gaat van de kwaliteit. Handig om te weten is dat een gevulde backpack niet zwaarder mag zijn dan 20 tot 25 procent van je lichaamsgewicht.

Goed, tijd om op avontuur te gaan. En mochten we nog wat vergeten zijn, dan horen we het graag.

09-05-2017 - Alrik de Jong