Banff Mountain Film Festival raast in april door Nederland

8 films, 120 minuten natuur en avontuur

Het Banff Mountain Film & Book Festival hoort bij de meest prestigieuze outdoorfilm-festivals van de wereld. Ook dit jaar raast het festival door Nederland. Hou begin april wat ruimte leeg in je agenda.

Banff, het Cannes van de outdoorfilmwereld

Alweer 42 jaar staat het Canadese stadje Banff jaarlijks in de herfst in het teken van de zogenaamde ‘Outdoor Oscars’. Aansluitend gaat een keur aan bekroonde films op tournee over de wereld.

ben page, the frozen road, banff

De spannende avonturen- en outdoorverhalen worden in de bioscopen vertoond. Vanaf februari 2018 komt de Banff Tour met een hagelnieuw programma – bestaande uit acht films met een totale lengte van ongeveer 120 minuten – naar Europa. In Nederland vinden begin april zeven voorstellingen plaats. De speeldata vind je onderaan dit bericht.

8 films – 120 minuten natuur en avontuur

De Banff Tour 2018 valt op door zijn grote afwisseling en veel prikkelende en imposante beelden. De films staan bol van de spanning, uitdaging en emotie. Maar ook zelfspot ontbreekt niet. Te weten dat je voor sommige uitdagingen gewoon hartstikke gek moet zijn. Hieronder zie je de acht films die vertoond gaan worden.

The Frozen Road

VK 2017 | 24 min. | Regie: Ben Page | Productie: Ben Page

Een man, een fiets en eenzaamheid. Met zijn tocht door het Yukon Territory, staat Ben Page uit Engeland de koudste etappe van zijn fietstocht rond de wereld te wachten. Geïnspireerd door de avonturenverhalen van de legendarische Amerikaanse auteur Jack London, volgt de 22-jarige de roep van de wildernis en gaat op weg naar de Inuit-nederzetting Tuktoyaktuk: dwars door een immens gebied met wolven. Alleen, en op besneeuwde wegen bij min 30 graden Celsius.

Imagination: Tom Wallisch

Canada 2017 | 4 min. | Regie: Dave Mossop | Productie: Sherpas Cinema

Te druk op de piste en ook nog eens een overvol pretpark? Dan blijft er niet veel anders over dan de ‚playground‘ te verplaatsen. Bijvoorbeeld naar het centrum van Nelson, BC – en daar dan kleine mensen grote ogen te laten opzetten. Imagination: Tom Wallisch is een eerbetoon aan de in 2014 gestorven freeskiër JP Auclair en zijn „All.I.Can“-Street Segment uit 2011. Een geniaal voorbeeld voor Tom Wallisch, die JP’s ski-performance een nieuwe dimensie erbij geeft.

Edges

USA 2016 | 9 min. | Regie: Katie Stjernholm | Productie: Balcony Nine Media

Yvonne Dowlen is op de ijsbaan groot geworden en houdt bovenal van schaatsen. Met haar meer dan 90 jaar trekt de Amerikaanse nog meerdere keren per week haar baantjes. Bijna net zoals destijds, toen ze als kunstschaatsster optrad in grote revues. Er is voor haar geen reden om met schaatsen te stoppen. Niet alleen omdat het haar geholpen heeft diverse crises in haar leven te overwinnen, maar ook omdat het haar inmiddels gemakkelijker afgaat dan gewoon lopen.

Dreamwalkers – The Faroes Project

Australië 2017 | 16 min. | Regie: Chris Eyre-Walker | Productie: Chris Eyre-Walker Photography

De Faeröereilanden zijn de meest stormachtige plek die je je voor het highlinen kunt voorstellen. Maar voor de Dreamwalkers – een groep highliners uit Nederland – is het idee onweerstaanbaar om tussen de winderige klippen van de archipel een highline te spannen en boven de woeste zee te balanceren. Tot nog toe is dat niemand gelukt en de Dreamwalkers zullen er snel achter komen waarom dat zo is.

Mammoth

USA 2017 | 26 min. | Regie: Grant Slater | Productie: Zaum Productions

mammoth, banff film festival

Twee en een half miljoen jaar geleden bewoonden de mammoets de Siberische steppen. Met hen is een compleet ecosysteem verdwenen. Met hun Pleistocene Park willen de Russische wetenschappers Sergey Zimov met zijn zoon Nikita dit ecosysteem reconstrueren en weer die dieren in de toendra laten terugkeren die in het pleistoceen daar heer en meester waren. Het liefst teruggekweekte mammoets. Het klinkt als een nostalgisch fantasieproject, maar het is een onconventionele maatregel tegen klimaatverandering.

Dreamride 2

USA 2017 | 6 min. | Regie: Mike Hopkins | Productie: Juicy Studios

dreamride 2, banff film festival

De droom van mountainbiker Mike Hopkins gaat de tweede ronde in. Dit keer ontvoert zijn onderbewuste hem naar Hawaï, waar hij op zijn fiets de betoverende palmenhagen en grotten van het eiland verkent, voordat hij zich in een oogwenk in een ijzig Canada bevindt. Daar gaat de wilde rit verder, door besneeuwde winterse bossen en over bevroren meren. Een trip in vliegende vaart op twee wielen door fantastische landschappen en met heel veel rij(wiel)plezier.

Denali’s Raven

USA 2017 | 9 min. | Regie: Renan Ozturk | Productie: Cam4 Collective

De Alaska Range fascineert Leighan Falley al sinds haar kindertijd. Ze is opgegroeid in Fairbanks en besefte al vroeg dat ze in deze bergen in haar levensonderhoud zou voorzien – eerst als berggids, later als bushpilote. Dat is geen vreemde beroepskeuze, want Leighan is derde generatie uit een pilotenfamilie en haalde haar brevet kort voor de geboorte van haar dochter. Sindsdien geniet ze bijna dagelijks van bovenaf van de Alaska Range en heel vaak met Skye op de achterbank.

Stumped

USA 2017 | 25 min. | Regie: Cedar Wright | Productie: Cedar Wright Productions

stumped, banff film festival

Tijdens het klimmen heeft Maureen Beck de rotswand altijd goed vast, ondanks een fysieke beperking; ze is geboren zonder linkerhand. Maar daardoor laat ze zich op geen enkele manier beperken in haar dagelijkse leven of bij het sporten. Want welke wet bepaalt dat je zonder linkerhand niet een moeilijkheidsgraad 5.12 kunt beklimmen? Misschien moet je daarvoor écht aan je conditie werken en donuts voor het ontbijt overslaan. Maureen gaat deze uitdaging aan.

Speeldata Nederland

06-04-2018: Utrecht

07-04-2018: Amsterdam

08-04-2018: Den Haag

09-04-2018: Rotterdam

10-04-2018: Eindhoven

11-04-2018: Zwolle

12-04-2018: Enschede

Meer informatie over het festival vind je hier.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

08-01-2018 - Alrik de Jong