Snorkelaar in Biesbosch maakt unieke beelden van bever

'Zulke mooie onderwaterbeelden kende ik nog niet'

Eind september snorkelen in Nationaal Park de Biesbosch. Kan gewoon. Je hebt er zelfs kans een bever tegen het lijf te zwemmen, zo blijkt. Het overkwam Thijmen van Heerde.

“Een absolute jongensdroom! Tijdens het snorkelen word ik ingehaald door een bever”, aldus Van Heerde, boswachter in de Gelderse Poort bij Nijmegen. Twee weken geleden plaatste hij dit filmpje op Facebook.

Zijn collegaboswachter Thomas van Es, die werkzaam is in de Biesbosch, noemde de beelden uniek. “Filmploegen zijn in de weer geweest om die bever voor bioscoopfilms onder water vast te leggen, maar zulke mooie beelden als deze kende ik niet”, zegt van der Es tegen Omroep Brabant. “Meestal moeten we het doen met een stukje van de kop die boven het water uitkomt.”

Het gaat té goed met de bever

Geen toeval dat de boswachter juist in deze periode ingehaald wordt door een bever. Het gaat namelijk zo goed met het dier, dat er een overschot is. Het enorme aantal bevers dreigt nu een gevaar te worden voor wegen en dijken. Daarom wil de provincie Limburg ze nu gaan doden. Een primeur in Nederland.

Een Statencommissie stemde afgelopen week in met het plan daartoe, het Faunabeheerplan Bever 2017-2020. Eerder al werd ontheffing gegeven om het voor waterschappen mogelijk te maken beverdammen te doorboren of af te breken.

bever, biesbosch, dam
Een beverdam

De dammen verstoren te veel de waterafvoer en leiden tot wateroverlast. Daar waren het afgelopen jaar de waterschappen een half miljoen euro aan kwijt. Die ontheffing is nodig, omdat de bever wettelijk beschermd is.

Jacht met geweren en geluidsdempers

Nieuw is nu dat de Limburgse bever, als hij te veel overlast oplevert en andere maatregelen onvoldoende soelaas bieden, ook mag worden bejaagd. Elders uitzetten is geen optie meer. Andere provincies hebben genoeg aan hun eigen bevers en in Limburg is te weinig plek. Limburg is de eerste provincie die haar toevlucht tot afschot neemt.

Hoe dat moet, wordt in het faunabeheerplan keurig omschreven. Jagen mag niet tijdens de kraam- of zoogperiode, maar verder het hele jaar door. Met geweer en geluiddemper. Ook vangkasten, netten en rasters mogen worden ingezet om bevers te vangen. Gevangen exemplaren mogen dan van de dierenarts een dodelijke injectie krijgen. Ook schietmaskers mogen worden gebruikt.

Partij van de Dieren

De Partij voor de Dieren in Limburg verzet zich tegen de jacht op bevers. Volgens PvdD-Statenlid Pascalle Plusquin heeft de provincie, met de waterschappen, destijds de bever geherintroduceerd.

“Als je ze introduceert, moet je er ook goed voor zorgen. Maar het is allemaal een financiële kwestie. De provincie wil gewoon geen geld meer uitgeven aan de bever”, aldus PvdD-Statenlid Pascalle Plusquin tegen Trouw.

Biesbosch

In de Biesbosch zijn vooralsnog nog geen plannen om bevers af te schieten. Lees hier meer over het natuurgebied en de overige Nationale Parken in Nederland.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

09-10-2017 - Alrik de Jong