Een ode aan de helden op jetski’s die big wave surfing in banen leiden

Uit deze video blijkt één ding: als big wave lifeguard moet je hartstikke gek zijn

Big wave surfing is de meest extreme en gevaarlijke vorm van golfsurfen. Spectaculaire beelden zien we geregeld voorbij komen. De lifeguards op jetski’s komen minder vaak voorbij. Maar zonder hen geen big wave surfing.

Surfers die deze sport beoefenen, komen voor golven van minder dan acht meter hun bed niet uit. Het behoeft geen uitleg dat de risico’s niet te overzien zijn. Lifeguards zijn dus van levensbelang, al zetten deze helden op jetski’s hun eigen leven ook op het spel.

Een klein foutje kan al fatale gevolgen hebben. Duizenden liters water voelen als beton als je wordt opgeslokt door golven van dit formaat.

Druk, kracht, inzicht, medische kennis en gekte

De mannen die deze sport in banen leiden, zijn de best getrainde lifeguards die je in zee zult vinden. Ten eerst moeten ze zelf goed kunnen surfen, om het gedrag van de golven en surfers in te schatten. Ook moeten ze sterk zijn en medische kennis hebben.

Daarnaast moeten ze een jetski tot in de perfectie kunnen besturen. Om over de haast waarmee ze een reddingsactie moeten uitvoeren maar te zwijgen. Oh ja, als big wave surfing lifeguard moet je ook een klein beetje gek zijn. Check de video, dan begrijp je het.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

29-05-2017 - Thomas Aalderink