Eindelijk: China verbiedt definitief de handel in ivoor

Goed nieuws voor olifanten

Het heeft even geduurd, maar in China lijken ze te beseffen dat de handel in ivoor niet echt een diervriendelijk hobby is. Vanaf dit jaar verbiedt de grootgebruiker dit jaar iedere vorm van handel in het materiaal, dat vooral afkomstig is van slagtanden van olifanten en neushoorns.

Eind vorig jaar kondigde China al aan dat de binnenlandse handel in ivoor in 2017 zou stoppen. Dat gebeurde onder druk van Cites, de organisatie die toezicht houdt op de handel in wilde dieren- en plantensoorten en pleit voor een wereldwijd verbod op de binnenlandse ivoorhandel. Het was een aardige eerste stap, maar de grootste voorraad kwam toch echt uit andere delen van de wereld.

china, ivoor, afrika, olifant, olifanten

Nu is dus iedere vorm van handel in ivoor verboden in China. Het Wereld Natuurfonds is opgetogen met de nieuwe wet. “Het sluiten van de grootste legale ivoormarkt zal mensen in China en daarbuiten ervan weerhouden het materiaal te kopen en het moeilijker maken voor ivoorsmokkelaars om hun illegale voorraden te verkopen”, aldus het WNF in een reactie.

‘Oud’ ivoor

In 1989 werd wereldwijd al een internationaal verbod in de ivoorhandel ingesteld, maar in China bleef binnenlandse handel altijd legaal. Particulieren kregen vergunningen om te handelen in ‘oud’ ivoor, maar de afgelopen jaren bleek uit onderzoeken dat de handelaren hun wettelijk legale voorraden regelmatig aanvulden met illegaal ivoor van recent gestroopte olifanten.

Ivoor wordt in China gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook wordt het gezien als statussymbool. Feit is dat China ‘s werelds grootste ivoorconsument is en hoofdverantwoordelijk is voor de jaarlijks 30.000 afgeslachte olifanten. Hopelijk gaat de nieuwe wet hier snel verandering in brengen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

02-01-2018 - Alrik de Jong