Code rood… Of beter gezegd: code wit voor het Great Barrier Reef

Massale verbleking lijdt tot sterfte

Voor de zoveelste keer is er alarm geslagen vanwege de staat van het Great Barrier Reef. Het is nu echt code rood. Of beter gezegd: code wit. Het koraal verbleekt massaal en het tij lijkt nauwelijks nog te keren.

De zo belangrijke algen van het Great Barrier Reef

Ruim een derde van het het Great Barrier Reef, nog steeds ‘s werelds grootste koraalrif, is gestorven door verbleking, concluderen Austarlische wetenschappers. De verbleking treedt op door de relatief snelle opwarming van het zeewater.

great barrier reef

Algen, die het koraal kleur geven, kunnen niet tegen de opwarming van het zeewater. En als het koraal verbleekt, wordt het zwakker en is het minder bestand tegen bijvoorbeeld stormen. Normaal gesproken keert de kleur van het koraal langzaam weer terug, maar als dat te lang duurt, sterft het koraal.

Slechte vooruitzichten

En de voorspellingen beloven weinig goeds. “De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat”, zegt Scott Heron, onderzoeker bij het National Oceanic and Atmospheric Administration in AustraliĆ«, tegen NOS-correspondent Robert Portier. Hij ging naar het noorden van AustraliĆ« om met eigen ogen te zien wat de staat is van het rif. De interessante radio-uitzending luister je hier terug.

Naast het Great Barrier Reef is er nog een aantal riffen in de oceanen. In totaal wordt 0,2 procent van het aardoppervlak bedekt door koraalrif. Dat lijkt weinig, maar rond de koraalriffen leeft zo’n 25 procent van al het oceaanleven.

great barrier reef

Het grootse deel van al het koraal zal het einde van de eeuw niet halen, voorspellen wetenschappers. Er wordt nu van alles gedaan, zoals het kweken van koraal dat beter bestand is tegen opwarming en verzuring van het water. Maar er is geen enkele garantie dat dit zal gaan werken.

Feit is dat er meer gedaan moet worden dan alleen het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Want zelfs als die gerealiseerd worden, sterft volgens de voorspellingen wereldwijd meer dan 90 procent van het koraal. Meer informatie vind je in deze interactieve infographic, waarin je door het koraal kunt scrollen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

04-01-2018 - Alrik de Jong