82-jarige hiker voltooit de 3.540 kilometer lange Appalachian Trail

The Greybeard Adventurer, wat een baas!

De 82-jarige Dale Sanders is een held. Als oudste man ter wereld heeft hij de Appalachian Trail voltooid. Deze extreem lange hike van liefst 3.542 kilometer schrok de oude hiker niet af. In tegendeel. Ondanks zijn lichamelijke klachten voltooide hij de beproeving.

De Appalachian Trail loopt van de Amerikaanse staat Maine tot aan South Carolina en is een van de zwaarste hikes op deze planeet. Het wereldrecord staat op 45 dagen, 12 uren en 15 minuten. Iets waar Dale ‘Greybeard’ Sanders natuurlijk niet voor ging. Hij nam de tijd om de hike uit te lopen en bereikte de eindstreep na 7 maanden. De grijze avonturier staat overigens beter bekend als The Greybeard Adventurer.

Dale Sanders Appalachian Trail

Pieken en dalen tijdens de Appalachian Trail

De trektocht van Dale ging niet zonder slag of stoot. Bijna werd hij gedwongen om te stoppen, toen hij bij de Maine’s Hundred-Mile Wilderness aankwam. Sanders was net begonnen, maar een gescheurde aambei veroorzaakte een inwendige bloeding die behandeld moest worden. “Ik moest om de tien dagen rust nemen. Hierdoor verloor ik mijn zelfvertrouwen en overwoog ik bijna om op te geven”, zegt de heroïsche hiker.

Sanders viel verderop tijdens het beklimmen van het bergachtige pad in New Hampshire meer dan dertig keer. Maar The Greybeard Adventurer bikkelde door. Zelfs een val op de Kinsman Mountain stopte hem niet. Met het voltooien van deze hike is hij nu de oudste man op aarde die de Appalachian Trail heeft uitgelopen.

De Amerikaanse hiker Lee Barry was tot nu toe de recordhouder. Hij liep de 3.540 kilometer in 2004 op 81-jarige leeftijd, maar is nu dus van de troon gestoten door Sanders.

Record na record

Het is niet de eerste extreme prestatie van van de gepensioneerde wandelfreak. In 2015 behaalde hij ook een oudste-man-record. Op 80-jarige leeftijd peddelde hij in een kano over de hele Mississippi. Klopt, dat is 3.700 kilometer peddelen.

 Appalacian Trail

In 2018 wil de beste man het wat rustiger aandoen. “Lekker ontspannen en wat tijd doorbrengen met mijn vrouw en hond.”

Maar voor 2019 zijn de plannen al gemaakt. Dale Sanders begint dan aan zijn langste reis ooit en wil met een eenpersoons kano van de Missouri River naar de Golf van Mexico peddelen. Dat is 6.115 kilometer. Ongetwijfeld zal hij daar ook weer een record vestigen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

01-11-2017 - Rajno van Wilgenburg