De vijf grootste outdoor helden van 2017

Eindbazen waar je een voorbeeld aan kan nemen

Het was weer een jaar vol heroïsche verhalen. Een hiker die na zijn pensioen door heel Amerika loopt, een anonieme Australiër die in zijn blote buik in de wildernis overleeft en zo kunnen we nog even doorgaan. Dit zijn onze vijf helden van 2017.

Nimbwell Nomad

nimblewill nomad, held, outdoor, helden

In zijn eenenzestigste levensjaar liep Nimbwell Nomad, zoals de heroïsche hiker zichzelf noemt, meer dan 7.000 kilometer. Volgens zijn eigen berekening ongeveer 10 miljoen stappen. Dit was slechts het begin van een oneindige drang naar hiken.

Vijf jaar eerder, in 1993, ging hij vervroegd met pensioen. Zijn vrouw en hij besloten apart van elkaar verder te leven, eenzame en ongelukkige jaren braken aan. Tot die ene dag in 1998, toen hij besloot om van Florida naar Cap Gaspé in de Canadese provincie Quebec te lopen. En hij loopt nog steeds. Lees hier zijn verhaal.

Ragna Debats

held, helden, outdoor, Ragna debats, outdoor journaal

Met voetbal zijn we de beste, met hockey, handbal, hardlopen; Nederlandse vrouwen kunnen alles. Aan het rijtje kun je ook skyrunning toevoegen. Ragna Debats won dit jaar onder meer de Zwitserse Alpen de Matterhorn Ultraks 46K gewonnen.

En ze staat wereldwijd tweede in het klassement van de Migu Run Skyrunner® World Series. Dat betekent dat je een behoorlijk beest bent, in de positieve zin des woords. Lees meer.

Holly ‘Cargo’ Harrison

holly harrison, held, outdoor, helden

Deze 57-jarige avonturier begon zijn trip op 7 december 2016 in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld die in Argentinië ligt. Beeld de wereldkaart even in en je begrijpt dat het een aardig eindje lopen is.

De wandeling heeft een totale lengte van bijna 25.000 kilometer. Uiteindelijk wil hij in de herfst van 2018 Prudhoe Bay in Alaska bereiken. Als hij dit punt haalt, is Harrison de derde mens op aarde die deze route lopend heeft voltooid. Lees hier zijn verhaal.

De anonieme held achter Primitive Technology

primitive technology, outdoor, held, helden

Wij doen altijd redelijk stoer met onze verhalen en reportages over het extreme sports, hiken, survivallen en eten in de natuur. Blijven we ook vooral doen. Maar toegegeven: we zijn een heel kleine meneer naast de anonieme held achter Primitive Technology.

Primitive Technology is een Youtube-kanaal met video’s van een anonieme Australiër die je alleen maar kunt benijden. Hij is de outdoorman der outdoormannen. In de natuur in Far North Queensland maakt hij zonder enige hulpmiddelen perfecte hutten, kleiovens, pijl en bogen, bijlen en andere onmogelijke bouwwerken. Lees (en vooral: bekijk) hier zijn verhaal.

The Greybeard Adventurer

Appalacian Trail

De 82-jarige Dale Sanders is een eindbaas. Als oudste man ter wereld heeft hij de Appalachian Trail voltooid. Deze extreem lange hike van liefst 3.542 kilometer schrok de oude hiker niet af. In tegendeel. Ondanks zijn lichamelijke klachten voltooide hij de beproeving.

De Appalachian Trail loopt van de Amerikaanse staat Maine tot aan South Carolina en is een van de zwaarste hikes op deze planeet. Het wereldrecord staat op 45 dagen, 12 uren en 15 minuten. Iets waar Dale ‘Greybeard’ Sanders natuurlijk niet voor ging. Hij nam de tijd om de hike uit te lopen en bereikte de eindstreep na 7 maanden. De grijze avonturier staat overigens beter bekend als The Greybeard Adventurer.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

29-12-2017 - Alrik de Jong