Veteranen keren terug naar Irak om te klimmen en skiën tegen PTSS

Adventure Not War is een must-see

Stacy Bare, een een veteraan die diende in de oorlog in Irak, worstelde jarenlang met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). De PTSS was zo heftig, dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Maar mede door zijn passie voor bergbeklimmen en skiën heeft hij de weg omhoog weer weten te vinden. Nu helpt hij ook andere lotgenoten, met wie hij terugkeert naar de bergen in Irak. Hierover is de onderstaande documentaire Adventure Not War gemaakt.

De oorlog heeft bij Stacy, net als bij veel andere veteranen, trauma’s opgeleverd. Het gevoel van veiligheid en terugkeren in de samenleving is voor veel veteranen een moeilijke opgave. Bare dacht op een gegeven moment elke dag aan zelfmoord, maar probeerde dit te compenseren met denken over de leukere dingen in het leven.

Adventure Not War

Stacy pakte zijn oude hobby bergbeklimmen weer op en ging ook skiën met vrienden. Hij merkte dat dit hem de oorlog een beetje liet vergeten en de suïcidale gedachten verdwenen langzaam maar zeker. Nu is Stacy een award winnende National Geographic Adventurer en directeur van de Sierra Club Outdoor.

veteranen documentaire

Hij richtte de non-profit organisatie Veteran Expeditions op, die oorlogsveteranen met PTSS helpt hun angsten te overwinnen door terug te keren naar de plek des onheils. In de documentaire Adventure Not War vertelt hij hierover en keren de veteranen terug naar Irak.

Meer outdoor verhalen?

De wereld is gevuld met helden en inspirerende personen. Lees ook dit verhaal van de Twan en Ingeborg, die al dik 500 dagen op reis zijn.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-11-2017 - Rajno van Wilgenburg