Duurzame 100: eerlijke voeding domineert in lijst met groenste Nederlanders

Geen Oranjekoorts, wel een groene invasie

Trouw heeft de Duurzame 100 bekend gemaakt. Dit is een ranglijst die bestaat uit Nederlanders die het afgelopen jaar toonaangevend waren op het gebied van duurzaamheid. De 100 groenste Nederlanders, een stuk interessanter de 500 rijkste.

#1: Volkert Engelsman – Directeur Eosta biologische groente en fruit

volkert engelsman, duurzame 100, trouw

‘Fatsoenlijk rekenen’. Dat is wat de nieuwe nummer 1 Volkert Engelsman doet. Als de teelt van peren of druiven de bodem uitput of inteert op watervoorraden, dan moet dat zichtbaar zijn in de prijs, vindt hij.

Neem je die gevolgen mee, dan blijkt dat biologische groenten en fruit niet te duur zijn, maar gangbaar te goedkoop. Engelsman leidt het grootste handels- en distributiebedrijf in biologische groente en fruit in Europa, Eosta. Lees meer in Trouw.

#2: Jaap Korteweg – Oprichter en directeur De Vegetarische Slager

Jaap korteweg, trouw, duurzame 100

Jaap Korteweg is de man die bewijst dat vega-vlees lekker kan zijn. Zijn nepvlees bracht een revolutie teweeg, vindt ook de jury van de Duurzame 100. “We hebben echt impact, niet alleen met onze eigen producten, ook op anderen.

“Alle grote vleesbedrijven zijn gaan investeren in plantaardig vlees”, zegt Korteweg, die al zes jaar in de lijst staat. Hij haalt dit jaar zijn hoogste notering ooit. Vorig jaar stond hij op plek 4 in de Duurzame 100. Lees meer in Trouw.

#3: Boyan Slat – Oprichter en directeur The Ocean Cleanup

boyan slate, trouwe, duurzame 100

Boyan Slat staat sinds 2014 hoog in de Duurzame 100. Hij is de jongste in de lijst. Zijn gedrevenheid, zijn aanpak, zijn leeftijd (23): ze spreken tot de verbeelding.

Slat heeft zich tot doel gesteld een oplossing te bedenken voor één van de grotere milieuproblemen van vandaag: drijvend plastic in de oceanen. Vorig jaar stond hij nog op 14: nu op 3, ver voor andere grote duurzame namen. Lees meer in Trouw.

De complete Duurzame 100

Een interessante ranglijst en mooi initiatief, de Duurzame 100 van Trouw. Naast mensen die zich met eerlijke voeding en het oceaanprobleem bezighouden, vind je in de lijst onder meer politici, schrijvers, ondernemers en architecten.

Op nummer 100 staat Guido Braam, oprichter van Circle Economy. De complete Duurzame 100 bekijk je hier.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

11-10-2017 - Alrik de Jong