El Caminito del Rey: een angstaanjagende hike in Malaga die nu weer te lopen is

3 kilometer lang, 1 meter breed, 100 meter hoog

Mocht je in de buurt zijn van Malaga, dan ontkom je niet aan El Caminito del Rey. Tot een paar jaar geleden de gevaarlijkste hike van Europa, maar sinds de restauratie en heropening kun je er weer enigszins ontspannen rondlopen.

Nog steeds is El Caminito del Rey een coole en uitdagende hike, die mensen met hoogtevrees beter kunnen overslaan. Maar het smalle looppad langs een steile kloof is nu in ieder geval afgezet met een stevig hekwerk van gaas.

El Caminito del Rey

In 1901 ontstond de behoefte aan een pad om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren voor de bouw en het onderhoud van de hydraulische centrales aan beide kanten van de watervallen.

Het pad werd gemaakt langs de kloof El Chorro, is 3 kilometer lang, maximaal 1 meter breed en bevindt zich op 100 meter hoogte. In 1921 gebruikte koning Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam El Caminito del Rey: het Koningspad.

Levensgevaarlijk

In de loop van de vorig eeuw raakte El Caminito del Rey in verval. Delen van het pad waren afgebrokkeld, bijna alle leuningen waren verdwenen. Maar dit hield avonturiers en wandelaars niet tegen. Na meerdere dodelijke ongelukken, besloot de Spaanse overheid het pad in het jaar 2000 te sluiten, maar de thrillseekers bleven komen.

El Caminito del Rey
Zo zag de route er tot voor kort uit

Totdat de autonome overheid van Andalusië en de stad Malaga besloten het pad volledig te restaureren. Samen stopten ze er 5,5 miljoen in. Het grootste gedeelte daarvan ging naar het nieuwe wandelpad, de rest werd besteed aan de infrastructuur in de buurt van de route.

Torcal de Antequera

Wij liepen El Caminito del Rey dit voorjaar. Als je in Malaga, is dit echt de moeite waard. De wandeling duurt niet zo lang en is niet zwaar. Maar het natuurreservaat Torcal de Antequera biedt naast El Caminito del Rey nog veel meer mogelijkheden.

Verwacht smaragdblauwe wateren, mooie bergen en kliffen en veel roofvogels. En als je uitgewandeld bent, ga je over op canyoning, waar dit gebied zich ook perfect voor leent.

El Caminito del Rey in beeld

El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey El Caminito del Rey

Meer leuke content? Like ons op Facebook

23-08-2017 - Alrik de Jong