Engeland plant met 50 miljoen bomen een megabos

Een outdoorwalhalla is in de maak

De noordelijke helft van Engeland, van Liverpool tot Hull, heeft van kust tot kust een breedte van 160 kilometer en is behoorlijk verstedelijkt. Maar het is ook de plek voor Engelands nieuwe megabos: Northern Forest.

Northern Forest is een project van 25 jaar. Deze week bevestigde de Britse overheid het project van natuurbeschermorganisaties The Woodland Trust en The Community Forest Trust te steunen. 50 miljoen bomen worden geplant in een gebied van ongeveer 22.000 hectare. Geschatte kosten: 565 miljoen euro.

northern forest, engeland, bos
De locatie van Northern Forest

Het project zal de vijf gevestigde bossen in dit gebied met elkaar verbinden. “Het wordt een groene met bos bedekte muur die de noordelijke helft van Engeland van kust tot kust met bos bedekt. Het moet de habitat woorden voor dieren die in het wild gedijen en een omgeving waar mensen zich kunnen vermaken”, aldus de Britse milieuminister Michael Gove.

Het belang van veel bos

Schone lucht, mooie natuur, hiking & biking, wat is daar nou niet leuk aan? Moet er alleen wel actie ondernomen worden. En dat is precies wat The Woodland Trust doet. De organisatie beschermt oude bossen en plant nieuwe. Zo simpel kan het zijn.

Vanwege de groei van de bevolking en de dramatische aanwas van nieuw groen was er volgens The Woodland Trust dringend behoefte aan drastische veranderingen. “Onze visie is een bosrijk Groot-BrittanniĆ« voor mensen en dieren”, aldus de organisatie.

Het bos zal volgens de voorspellingen 7 miljoen ton CO2 opnemen en 190.000 huizen beschermen tegen overstromingen. Er is voor dit gebied gekozen om de maximale voordelen uit de luchtkwaliteit, water, recreatie en biodiversiteit te halen. Het moet de Engelse economie uiteindelijk 2 miljard euro gaan opleveren.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

10-01-2018 - Alrik de Jong