Spoedcursus: in no-time foto’s bewerken op je smartphone

Meer dan alleen croppen en een filtertje

Natuurlijk weet je hoe je een foto moet bijsnijden of er een filter overheen gooit. Maar met een paar simpele trucjes kun je ook foto’s bewerken als een pro.

Foto’s bewerken op je smartphone

We richten ons eerst op onze favoriete app Snapseed voor iOS en Android. Maar er zijn tientallen apps die exact hetzelfde doen. Snapseed is in ieder geval een applicatie van Google waar je met betrekking tot foto’s bewerken behoorlijk de pro uit kunt hangen. Je hebt de app binnen vijf minuten onder de knie. Wij beginnen met de onderstaande foto.

foto's bewerken

De eerste stap is ‘Egaliseren’

Je kunt via de optie ‘Egaliseren’ objecten uit de foto verwijderen. Zo kiezen wij ervoor het landschap te accentueren. Door over de persoon en die dunne mast te wrijven, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. De ene afbeelding is hiervoor geschikter dan de ander, maar in dit geval werkt de optie prima.

foto's bewerken

Via ‘Afstellen’ tweak je de afbeelding

De volgende stap is het tweaken van je afbeelding. Je kunt door naar boven en beneden te swipen verschillende zaken, zoals contrast, helderheid en verzadiging, veranderen. Wij raden je aan vooral met het contrast, de helderheid en sfeer te spelen. Op deze manier gaat je foto er nét even wat catchiër uitzien.

foto's bewerken

‘Selectief’

De laatste optie die we van Snapseed gebruiken is ‘Selectief’. Hiermee kun je afzonderlijke delen van de foto helderder maken. Je kunt wederom door van boven naar beneden te swipen andere zaken tweaken.

foto's bewerken

Iets meer licht aan de horizon met Lens Distortions

Vervolgens gaan we met Lens Distortions aan de slag. Deze applicatie is handig omdat je een extra lichtbron aan je foto kunt toevoegen. Hierdoor knalt-ie nog net even iets harder uit je beeldscherm.

Voor onze foto kiezen we de tweede ‘Light Hit’. Gewoon een beetje ermee spelen en je begrijpt al gauw wat je ermee kunt doen. Je kunt dan naderhand ook de helderheid van je effect aanpassen, wat handig is.

Foto4-WANT

Filter toevoegen met de app VSCO

Ook interessant: de app VSCO voor iOS en Android. Die kent allerlei handige filters. We raden je aan met dezelfde filters te blijven werken. Op die manier kun je jezelf namelijk een stijl toe-eigenen. Je kunt de filters in sterkte aanpassen.

Foto5-WANT

Foto’s bewerken met je smartphone, het resultaat:

En dan natuurlijk het eindresultaat. Toegeven: wij zijn niet de meesters van het editen op een smartphone. Maar goed, dit kan een kluns dus al in een paar minuten bewerkstelligen.

Eindresultaat-WANT Voor-Na-WANT

Meer leuke content? Like ons op Facebook

06-09-2017 - Alrik de Jong