Friedi Kühne loopt wereldrecord free solo op ongekende hoogte

De man met het beste evenwicht ter wereld

De video van Friedi Kühne die meer dan 200 meter boven de grond op een lijn loopt zonder veiligheidsmateriaal, is prachtig en angstaanjagend tegelijk. De Duitse slackliner (een beter woord voor koorddanser) liep het wereldrecord free solo. Hij legde een afstand af van 110 meter zonder veiligheidsmateriaal.

Slechts een paar maanden nadat Alex Honnold als eerste mens El Capitan beklom zonder veiligheidsmateriaal, zorgde Kühne begin deze maand misschien voor een nog wel grotere stunt.

Hij liep 110 meter lang over een koord dat ongeveer 200 meter boven de grond hing. Dan moet je een aardig evenwicht hebben. Gisteren verscheen de onderstaande video van zijn geslaagde recordpoging.

“Free solo lijnlopen is voor mij nog steeds iets dat ik spontaan doe. Ik kies mijn momenten niet van te voren en reis niet speciaal naar de gebieden waar ik mijn records loop. Soms tref ik gewoon een goede spot met de juiste omstandigheden. En dan ga ik”, zegt Kühne.

“Bij de canyon waar we waren, Gorges du Verdon in Zuid-Frankrijk, viel alles op de goede plek. De juiste mensen, de perfecte lijn en goed weer.”

Tien keer heen en weer

De voorbereiding deed Kühne op zijn eigen manier. “Ik wilde de lijn tien keer heen en weer kunnen lopen zonder te vallen. Dat heb ik een aantal dagen gedaan.”

Uiteindelijk liep hij de lijn dus free solo, zonder enige vorm van veiligheids materiaal. In totaal deed hij ongeveer 10 minuten over zijn recordpoging. “Het was magisch, ik zag de hele vallei onder me. Ik voelde me goed en stabiel, maar moest meer geven dan ooit.”

Vorige free solo record van Friedi Kühne

Kühne verbeterde het vorige wereldrecord, dat gelopen werd bij Hunlen Falls in Canada op een lijn van 72 meter.

Dit record liep hij zelf en daar is een prachtige video van gemaakt in 4K. Bekijk ‘m hieronder.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

10-10-2017 - Alrik de Jong