Treurig: sneeuwloze gletsjer Les Deux Alpes dicht tijdens opening seizoen

In de herfstvakantie skiën en snowboarden er velen van de Les Deux Alpes, maar dit jaar zal dat niet gaan. Op de gletsjer ligt voor het eerst in jaren geen sneeuw. Les Deux Alpes heeft gisteren aangekondigd dat ze dus niet open gaan tijdens de herfstvakantie.

Warm en droge zomer

De zomer was dit jaar zo warm en droog dat er te weinig neerslag op de berg is gevallen. Door de aanhoudende warmte is de sneeuw op de bergtop weggesmolten. Zelfs de nieuwe sneeuwkanonnen mochten niet helpen. Daarom heeft de VVV en de liftmaatschappij het treurige besluit moeten nemen om de gletsjer deze herfstvakantie te sluiten.

gletsjer

De beelden spreken voor zich

In het gebied hangen webcams. Erg gelukkig word je er niet van. Het is duidelijk dat je niet van de grauwe, droge ijsmassa kan skiën of snowboarden. De test-events die bij de feestelijk opening horen tijdens de vakantie zijn uiteraard afgelast. De extreem droge zomer heeft niet alleen voor problemen in de bergen gezorgd. In deze hoek van de Alpen is het zo droog geweest dat de bergstad Gap nog maar 50 dagen drinkwater heeft. De bronnen zijn door de hete zomer bijna opgedroogd. Dit is een groot probleem, waardoor droge bergtoppen een beetje wegvallen. Het enige wat we nu nog kunnen doen is hopen dat er snel genoeg neerslag valt dat we deze winter wel van de berg kunnen wintersporten.

gletsjer

Global warming

Het gaat sowieso slecht met de gletsjers. Zoals te lezen in het artikel over het verdwijnen van de gletsjer in Saas-Grund.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

14-10-2017 - Rajno van Wilgenburg