Daar gaat weer een gletsjer: enorme breuk in Triftgletsjer bij Saas-Grund

Honderdduizenden kubieke meters ijs naar beneden

In Zwitserland is vandaag een enorm stuk ijs van een gletsjer afgebroken. Honderdduizenden kubieke meters ijs gleden naar beneden van de Triftgletsjer. Een ijslawine, waar inwoners van Saas-Grund voor vreesden, bleef echter uit. Althans, die bereikte het dorp niet.

Paniek in Saas-Grund

Uit voorzorg hadden ruim tweehonderd mensen in Saas-Grund hun huizen verlaten. De exacte hoeveelheid ijs die van de bekende Triftgletsjer is afgebroken, is nog niet duidelijk. Volgens eerste schattingen gaat het om 200.000 kubieke meter ijs. De gletsjer is al wekenlang in beweging.

De Triftgletsjer ligt op 3.300 meter hoogte en wordt sinds 1985 in rap tempo kleiner. In 2015 was de gletsjer al 2 kilometer korter. Volgens geologen van de universiteit ETH Zurich is er een direct verband tussen de opwarming van de aarde en de afbrekende gletsjers.

De Triftgletsjer krimpt al sinds de Kleine IJstijd

De krimp van de gletsjer in Zwitserland is op kleine schaal al ver voor 1985 ingezet. Sinds het einde van de kleine ijstijd is de gletsjer aan het krimpen. Het dal waarin vandaag het meer (Triftsee) ligt was tot ver in de 20e eeuw opgevuld door een grote massa ijs. Rond 1990 begonnen zich aan de gletsjertong kleine plassen van smeltwater te vormen die geleidelijk groter werden.

In de hete zomer van 2003 werd het meer al snel groter en de gletsjertong zonk weg in het smeltwater en loste daarin op, wat leidde tot een inkrimping van de gletsjer van meer dan 136 meter binnen een jaar. Sinds 1861 is de gletsjer in totaal 2.771 meter ingekrompen.

Op 2.520 meter hoogte boven de zeespiegel bevindt zich de Trifthutte, een berghut van de Schweizer Alpen-Club (SAC) die enkel bereikbaar was over de gletsjertong. Door het smelten van de Triftgletsjer was men in 2004 genoodzaakt een brug, de Triftbrücke te bouwen om deze hut nog te kunnen bereiken.

gletsjer, saas-grund, triftgletsjer, zwitserland

Gletsjer bedekken met dekens

Wetenschappers zijn het er over eens dat er snel drastische maatregelen genomen moeten worden. Lees hier meer over de slinkende gletsjers en eventuele oplossingen, zoals het bedekken met dekens..

Meer leuke content? Like ons op Facebook

10-09-2017 - Alrik de Jong