In beeld: de Zwitserse gletsjers verdwijnen angstaanjagend snel

De feiten in beeld

Onlangs schreven we een artikel over zomerskiën, een prachtige bezigheid uitstapje je zomervakantie, bijvoorbeeld in de Zwitserse Alpen. Gletsjers zijn van essentieel belang voor zomerskiën en wintersport in het algemeen. Maar als iets gevoelig is voor het de opwarming van de aarde, is het wel een gletsjer.

Als sneeuw voor de zon

Sinds de eeuwwisseling zijn gletsjers sneller geslonken dan ooit in de afgelopen 120 jaar is gemeten. De afgelopen twee jaar is dat nog eens extra versneld. Dat blijkt uit onderzoek van de in Zürich gevestigde Wereld Gletsjer Waarnemingsdienst (WGMS), een databank met gegevens over gletsjers in alle delen van de wereld.

Ook de gletjser op de iconische Matterhorn verdwijnt

De gletsjerskigebieden in de Alpen voelen deze ontwikkeling ook. Voor steeds meer zomerskigebieden is het niet langer mogelijk om de gletsjer (de hele zomer) geopend te houden. Vorig jaar trokken de ijsmassa’s zich volgens de ÖAV (Österreichischer Alpenverein) gemiddeld 14,2 meter terug. Angstaanjagend, want de krimp is gewoon met het blote oog is te zien. Steeds meer bergbeklimmers die tientallen jaren geleden vermist raakten, worden nu teruggevonden.

Gletsjers in Zwitserland: de feiten in beeld

In 2016 verdween in Zwitserland nog een kubieke kilometer aan gletsjerijs. Dat staat gelijk aan 900 miljard liter smeltwater. In 1973 waren er nog 2.150 gletsjers in Zwitserland, nu zijn het er nog maar zo’n 1.400. Die 1.400 overblijvende ijsmassa’s verliezen nu elk jaar een meter aan dikte.

Gletschervergleiche.ch heeft achttien grote gletsjers in Zwitserland in beeld gebracht. Door te scrollen op de foto’s zie je hoeveel de ijsmassa’s in de afgelopen jaren zijn geslonken.

gletsjers, zwitserland, gletsjer

Zoeken naar een oplossing: gletsjers bedekken met dekens

Er wordt hard naar oplossingen gezocht. De Universiteit van Utrecht doet nu onderzoek naar het afdekken van gletsjers met dekens. Dat lees je goed. Op een gletsjer in de Zwitserse gemeente Pontresin wordt dat nu getest. En met succes.

Dankzij de isolerende werking van de dekens smelt de sneeuw de sneeuw minder snel. Uit de eerste testen blijkt dat de krimp van de relatief kleine gletsjer is gestuit. Lees hier meer over het onderzoek.

Wat is een gletsjer?
Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt uit sneeuw dat op land terechtkomt. Sneeuw vormt een gletsjer als de sneeuw lang genoeg blijft liggen en dik genoeg wordt om in ijs te veranderen. Kenmerkend voor gletsjers is dat ze bewegen onder hun eigen druk, als heel langzaam stromende rivieren.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

28-08-2017 - Alrik de Jong