‘s Werelds langste mountainbike route wordt nog eens 643 kilometer langer

Nu inclusief het sprookjesachtige Jasper National Park

The Great Divide Mountainbike Route is de langste doorlopende mountainbike route ter wereld. Hij loopt van het Canadese Banff tot Antelope Wells in New Mexico, dwars door de Rocky Mountains, en wordt nóg langer.

In 1997 voltooide de Adventure Cycling Association (ACA) de langste mountainbike route in de wereld. Zigzaggend door de veelzijdige Canadese en Amerikaanse natuur moet je in totaal 4.349 kilometer fietsen om The Great Divide Mountainbike Route in zijn geheel te rijden.

Nu, twintig jaar later, werkt de ACA aan een update van de route. Er worden duidelijkere routekaarten beschikbaar gesteld, er komt betere bewegwijzering en de ACA maakt de route 643 kilometer langer.

De extra kilometers worden onder meer toegevoegd aan de bovenkant van de route, bij Banff. Vanaf daar gaat de route door de bergen nog meer noordelijk, waardoor het eindpunt komt te liggen in het sprookjesachtige Jasper National Park in de Canadese staat Alberta.

mountainbike route

Naast de uitbreiding in Canada wordt de route in de Amerikaanse staat Montana omgeleid, waardoor The Great Divide Mountainbike Route nu langs de plaats Missoula komt, waar het hoofdkantoor van ACA zit gevestigd.

37 dagen fietsen tot 3.631 meter hoogte

Met Outdoor Manners hebben we de route nog niet gefietst, dus checkten we even bij Bikepacking. In totaal deden zij er 37 dagen over.

Een paar andere feiten: het hoogste punt van de route bevindt zich op 3.631 meter, in totaal klim je iets meer dan 45 kilometer, 90 procent van de route bestaat uit onverharde wegen en 3 procent uit singletracks. Moeilijkheidsgraad van de mountainbike route: 5,5 op een schaal van 10. Uitzichten onderweg: 10 op een schaal van 10.

Zo snel mogelijk over The Great Divide Mountainbike Route

Dan zijn er ook nog een paar extreme fietsers die een zelf georganiseerde wedstrijd houden op deze route, de Tour Divide Race.

Het record staat op naam staat van Mike Hall, die in maart dit jaar overleed na een ongeluk tijdens de Indian Pacific Wheel Race in Australië. Hij deed 13 dagen, 22 uren en 5 minuten over de originele The Great Divide Mountainbike Route.

Mike Hall mountainbike route
Mike Hall tijdens de Tour Divide Race

ACA heeft een fundraiser georganiseerd om de uitbreiding te bewerkstelligen. Mountainbike je liever dichter bij huis? Check dan deze 7 hemelse MTB-routes door de Alpen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

08-11-2017 - Alrik de Jong