Hang Son Doong: de grootste grot op aarde, met een eigen jungle en klimaat

Pas in 1991 ontdekt en nauwelijks te bezoeken

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Midden in het Phong Nha-Ke Bang National Park (Vietnam) vind je een stukje hemel op aarde: Hang Son Doong, de grootste grot op aarde. De natuur heeft het hier voor het zeggen. De grot, die nog maar net ontdekt is, is zelfs zo groot dat het beschikt over een eigen klimaat.

Zeldzame expedities

Hang Son Doong is een plek waar weinig mensen zijn geweest en laten we dat vooral zo houden. Daarover later in dit artikel meer. De grot is 5 kilometer lang en bereikt hoogtes van maar liefst 200 meter. Een Boeing 747 zou er met gemak doorheen kunnen vliegen.

Het prachtige stuk natuur beschikt over een eigen klimaat, een jungle en een ondergrondse rivier. Een expeditie door Hang So Doong duurt vijf dagen en vindt in de maanden februari tot en met augustus één keer per week plaats.

Hang Son Doong
Foto: Oxalis

Mooiste ‘camping’ van Azië

Als je ervoor kiest om aan de expeditie deel te nemen, moet je niet bang zijn om vies te worden. Je zwemt door rivieren, beklimt rotsen kampeert in de grot. Je wordt begeleid door een groep specialisten, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid.

Tijdens de expeditie slaap je ook een nacht in Hang En: de op twee na grootste grot van de wereld. Deze ‘camping’ wordt beschouwd als de mooiste van Azië.

Hang Son Doong

Hang Son Doong is een piepjong fenomeen

Ondanks het enorme formaat werd de grot pas in 1991 ontdekt en pas in 2009 in kaart gebracht. De Vietnamese Ho Khanh ontdekte de grot tijdens een trekking. Hij zag een kleine opening in een limestone cliff, ging op onderzoek uit en trof de ingang van de immense grot waar een rivier in stroomde en op dat moment wolken uitkwamen.

De rivier die door de grot stroomt is de Rao Thuong. In de grot zijn enorme calcietstructuren te vinden waaronder kegels van wel 60 meter hoog.

Hang Son Doong

De magie van de natuur

Ingestorte plafonds in Hang Son Doong hebben nieuwe openingen (dolines) gecreëerd, waardoor je ‘s nachts kan genieten van een prachtige sterrenhemel. Daarnaast zorgt rivier ervoor dat er telkens nieuwe paden worden gevormd. Tijdens het natte seizoen is Hang Son Doong gesloten voor toeristen.

hang son doong

Bezoeken is verwoesten

Mede door de ontdekking van deze grot zijn de omliggende dorpjes een stuk rijker geworden. Bedrijven zouden Hang Son Doong dan ook graag willen uitbuiten.

De expedities door deze grot vinden nu één keer per week plaats en per keer mogen maar tien mensen mee. Men wil hier nu een kabelbaan gaan bouwen waardoor er duizend man in één keer de grot kan bezoeken. UNESCO en Save Son Doong hebben uiteraard bezwaren geuit. Bekijk de grot ook in een 360 graden view.

hang son doong
Foto: Oxalis
Hang son doong

Meer leuke content? Like ons op Facebook

08-09-2017 - Alrik de Jong