Sjouwen en brouwen in de Ardennen: hiken langs abdijen met trappistenbier

Combineer een outdoor trip met vers speciaal bier

In Nederland schieten de kleine bierbrouwerijen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar wat we hier ook doen, België blijft het Mekka voor liefhebbers van speciaal bier. We richten ons op de Ardennen, omdat hier het beste van twee werelden samenkomt: hiken en trappistenbier.

Ardennen, hét gebied voor trappistenbier

Drie van de in totaal tien trappistenbieren op deze wereld worden in de Ardennen gebrouwen. We adviseren de abdijen te bezoeken ná een mooie hike of op het einde van een survivalvakantie. Behoeft verder geen uitleg, lijkt ons zo.

De brouwerijen beschikken over een proeflokaal, waar je uitvoerig de verschillende biertjes kunt proeven. Het is verstandig om van te voren te reserveren. We wandelen met je langs de drie abdijen in de Ardennen die trappistenbier brouwen.

Chimay, abdij Notre-Dame de Scourmont

Chimay is een stadje in de provincie Henegouwen aan de uiterste zuidwestelijke rand van de Ardennen. In de abdij van Notre-Dame de Scourmont, zo’n 10 kilometer bij het stadje vandaan, wordt het trappistenbier Chimay gebrouwen. Een bezoek aan de abdij, waar heerlijke trappistenbieren worden gebrouwen, is een must.

Henegouwen, ardennen, hiken, trappistenbier

Maar eerst even hiken. Dat kan hier natuurlijk perfect. Het gebied rond Chimay wordt aangeduid als de Laars van Henegouwen. Je treft hier glooiende landschappen, beekjes en dichte bossen. Er zijn veel dagtochten in dit gebied. De 8 kilometer lange route ‘Rond Het Meer Chimay’ is bijvoorbeeld mooi en niet al te zwaar.

Maar we raden toch echt de tweedaagse ‘Wandeltocht van Henegouwen’ aan. De hike loopt van Virelles (in de buurt van Chimay) naar Cerfontaine. Je gaat via Boussu- en-Fagne weer terug naar Virelles. Ongeveer 57 kilometer, dwars door de bossen en weilanden. Pas de route een beetje aan, zodat je eindigt bij abdij van Notre-Dame de Scourmont.

Henegouwen, ardennen, hiken, trappistenbier

Orval, abdij Notre-Dame d’Orval

In het uiterste puntje van de zuidelijke provincie Luxemburg ligt de abdij Notre-Dame d’Orval. In deze befaamde abdij, gelegen in het dorpje Villers-devant-Orval, wordt het trappistenbier Orval gebrouwen. Deze abdij werd al in de eerste helft van de twaalfde eeuw opgericht.

ardennen, hiken, trappistenbier, orval, abdij

De oorspronkelijke abdij werd na de Franse revolutie vernietigd. Pas begin twintigste eeuw werd de abdij herbouwd. In 1932 begon men met het brouwen van trappistenbier in de herbouwde abdij. Een bezoek aan deze abdij is een feest. Niet alleen vanwege trappistenbieren, ook de kazen zijn niet te versmaden.

Maar goed, eerst weer even hiken. Ook in de deelgemeente Florenville, waarin het dorpje Villers-devant-Orval ligt, vind je mooie korte wandelroutes. Ook hier weer veel dichte bossen, maar ook kleine rotsen, riviertjes, beekjes en glooiende weilanden.

orval, trappistenbier, ardennen, hiken

Wij tippen de wandelroute van Lorraine Gaumaise: een 74 kilometer lange afstandsroute die is samengesteld uit delen van verschillende lussen uit het netwerk ‘Patrimoine & Paysage de la Lorraine Gaumaise’. De route voert je door de mooiste landschappen van de Gaume en Frans Lotharingen. Plan deze route (of een deel ervan) zodat je eindigt bij de abdij, die sowieso al tot de route behoort.

Rochefort, Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

In het dorpje Rochefort bij de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy wordt het trappistenbier Rochefort gebrouwen. Het is een van de meest exclusieve bieren die in de Ardennen worden gebrouwen.

rochefort, hiken, ardennen, trappistenbier

De monniken van de abdij brouwen precies genoeg bier voor hun eigen bestaan en om aan goede doelen te geven. Gemiddeld wordt er ongeveer 15.000 hectoliter per jaar gebrouwen.

De abdij ligt op een rijk beboste heuvel, die tal van natuurlijke rijkdommen herbergt, waaronder een buitengewone flora en een beroemde marmergroeve, die tijdens het Ancien Régime door de monniken werd geëxploiteerd.

rochefort, hiken, ardennen, trappistenbier

Hiken is hier zoals overal in de Ardennen mooi, maar verlaat deze omgeving niet zonder te mountainbiken. Deze 39 kilometer lange route begint en eindigt in Rochefort. Tip: eerst fiets terugbrengen, dan naar de abdij.

Hiken in Duitsland

Bij onze andere buren kun je overigens ook prima hiken. Bekijk onze favoriete wandelgebieden in Duitsland.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-09-2017 - Alrik de Jong