Heroïsche hiker (78) overlijdt op de bergtop die hij al 700 keer beklom

'Mensen kwamen speciaal naar Mount Baldy om 'superman' te ontmoeten'

Seuk Doo Kim, een begrip in de de wondere wandelwereld, is op 78-jarige leeftijd overleden. De hiker stierf in het harnas, namelijk op ‘zijn berg’ de Mount San Antonio (ook wel de Mount Baldy).

Een hiker die zijn bijnaam eer aandeed

Als je bijnaam ‘superman’ is, dan doe je iets goed. In het geval van Seuk Doo Kim, een Zuid-Koreaanse outdoorfanaat uit Culver City (Californië), is dat gerust een understatement te noemen. Hij deed zijn bijnaam, die hij kreeg van lokale wandelaars, dagelijks eer aan.

Meer dan 700 keer beklom hij de top van de 3.068 meter hoge berg en zijn doel was om voor het einde van 2017 de 1.000 aan te tikken. Maar het lichaam van de hiker werd deze week op 2.682 meter hoogte gevonden. Over de doodszoorzaak is nog niets bekend.

Door zijn enthousiasme over het beklimmen van de Mount Baldy, verwierf Kim een heldenstatus onder hikers. Als je de Mount Baldy beklom, kon je er vergif op innemen dat Sam, zoals hij door iedereen genoemd werd, je die dag al voor was. Aan uitslapen deed de Zuid-Koreaan niet

Jelly beans en Dorito’s

In zijn zelf benoemde rol als ambassadeur van de berg kon je op de Mount Baldy niet om hem heen. Er waren zelfs mensen die de berg in Californië puur bewandelden om de vrolijke avonturier te treffen.

‘Hij was altijd in voor een praatje en vergat nooit genoeg dat hij altijd genoeg Dorito’s, energierepen met chocolade en jelly beans bij zich had om uit te delen aan anderen’, aldus zijn zoon tegen de LA Times. ‘Je zal geen hiker vinden die even toegewijd is als mijn vader was.’ (Op 7.05 in de video een spontaan interview met Sam.)

Voor de laatste hiketocht van de Zuid-Koreaan verliep alles volgens routine. Hij parkeerde zijn witte Toyota Landcruiser op zijn vaste plekje bij een natuurcamping aan de voet van de berg en wandelde met zijn rugzak op naar boven. Maar hij keerde niet meer terug.

Nadat zijn familie de autoriteiten had ingeschakeld, werd er een grootscheepse zoekactie gestart. Dinsdag 11 april werd zijn lichaam gevonden, die vrijdag ervoor had hij zijn auto geparkeerd. Om met een quote van ‘superman’ himself af te sluiten: ‘Hiken is beter dan de kerk, in de bergen voel je Gods omhelzing’.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

13-04-2017 - Alrik de Jong