Outdoor etiquettes: de heilige vijf ongeschreven regels voor hikers

Behandel mensen en de natuur zoals je zelf behandeld wil worden

Iedereen zal zo zijn eigen redenen hebben om eropuit te trekken in de natuur. Maar sowieso een daarvan geldt voor ons allemaal; het gevoel van vrijheid dat het je geeft. Even weg uit de drukte van de maatschappij, de sleur van je werk en alle regeltjes achter je laten. Toch zijn er, net als in elke sport en bij elk spel, een paar regels die je in geen boek terug zult vinden.

Deze ongeschreven regels zijn in sommige gevallen best duidelijk en logisch, je zou er dan ook zomaar eens op aangesproken kunnen worden door meer ervaren hikers als je ze niet volgt. Neem de heilige vijf etiquettes dus in acht wanneer je er weer op uittrekt.

1. Geef voorrang aan klimmende hikers

Wanneer je een (nauwe) berghelling afkomt en je ziet andere hikers je tegemoet komen, ga dan even aan de kant en geef ze voorrang. Een helling opklimmen kost immers een hoop meer energie, dus is het wel zo netjes om diegenen als eerste door te laten.

hikers

2. Doe je behoefte op gepaste afstand

Het klinkt misschien banaal, maar het doen van je behoefte is iets waar je in de wildernis rekening mee moet houden. Althans, waar je het doet. Het centrum voor Outdoor Etiquette heeft de zeven principes van het ‘Leave no Trace’ opgeschreven.

Hierin staat onder andere dat je minstens zestig meter uit de buurt van een kampeerplek, een pad of een bron van water moet zijn wanneer je een grote boodschap doet. Haastige hikers vinden tien meter ook al gauw genoeg, maar er is een reden dat dit verre van voldoende is. Als je zestig meter aanhoudt, creëer je namelijk een circulaire ‘dump zone’ van meer dan 10 kilometer. Dat wordt als voldoende gezien.

hikers

3. Laat steenstapels gewoon staan

Oké, we hebben als kind allemaal wel eens die oncontroleerbare drang gevoeld om andermans creaties (zandkastelen zijn een goed voorbeeld) te vernielen. Maar mocht je die drang voelen wanneer je een steenstapel tegenkomt op een hikingroute, houdt die dan lekker binnen.

Zelfs als je van mening bent dat dergelijke stapels niet in de natuur thuishoren, omdat ze zijn gemaakt door mensenhanden, bedenk je dan dat er ook hikers zijn die ze gebruiken om de weg terug te vinden. Dus laat de stapels voortaan gewoon lekker staan.

4. Groet andere hikers

Kom je andere hikers tegen, stop dan even en maak een praatje. Niet alleen omdat dit vriendelijk is; het draait ook om veiligheid. Dat aardige stel waar je even twee minuutjes mee hebt staan praten, kan de vitale link zijn die reddingsmedewerkers naar jouw locatie sturen als jij je been gebroken hebt en vast komt te zitten in de wildernis.

Je wilt dat ze zich herinneren dat ze met je gepraat hebben. Als je tegenliggers tegenkomt, vraag ze dan hoe het zit met de stand van de komende route. Denk aan waterbronnen, rivierovergangen en hoever het is naar het volgende kamp.

De enige reden om het níet te doen is als iemand je een onveilig gevoel geeft. Loop dan gewoon door, pak desnoods je mobiel als je die bij je hebt en wek de illusie dat je met een groep bent als je eentje op pad bent.

hikers, groet

5. Stop die smartphone diep in je rugzak

Tegenwoordig heb je op de meest afgelegen plekken gewoon bereik met je mobieltje. Maar gebruik je mobiel vooral om foto’s te maken of in noodsituaties. Je hoeft niet bij elk mooi uitzicht je te instagrammen of te facetimen.

Andere hikers zullen je dit ook niet in dank afnemen. Zet je mobiel daarom gewoon lekker op een energiebesparende stand, doe hem diep in je rugzak en geniet van je omgeving.

hiker, hikers

Tekst: Rob van der Leek

06-09-2017 - Alrik de Jong