Homemade energierepen met maar 3 ingrediënten

Zo simpel, dat het belachelijk is om ooit nog een reep te kopen

Ben je er klaar voor? Homemade energierepen. Drie ingrediënten. Waanzinnig lekker, gezond, perfect om mee te nemen én bizar snel gemaakt.

Wij zouden niet weten waarom we onze snacks nog in de supermarkt zouden kopen. Het maken van deze sticky repen is ook nog eens heerlijk om te doen. Probeer het zelf: je zult versteld staan van het resultaat!

Dit heb je nodig voor 8 grote energierepen of 16 vierkantjes

  • 150 gram noten
  • 150 gram gedroogd fruit, zoals cranberries of pruimen
  • 12 tot 15 dadels, pitten verwijderd (let er op dat je dadels zonder toegevoegde suikers zoals glucosestroop hebt)
  • Verder nodig: een keukenmachine, plastic folie en een scherp mes

Je kunt beginnen met het roosteren van de noten. Dit is optioneel, maar het geeft een extra notige, diepe smaak aan de repen. Je kunt de noten echter ook gewoon rauw verwerken. Kies je voor het roosteren spreid de noten dan uit op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 tot 12 minuten op 175 graden. Ze zijn klaar als ze goudbruin worden en beginnen te geuren. Laat afkoelen.

Ook interessant: 9x powerfood om je voor te bereiden op een intensieve hike

Doe de noten samen met het gedroogde fruit en de ontpitte dadels in een keukenmachine. Meng met tussenpozen steeds ongeveer 30 seconden tot het mengsel een mooie, kleverige bal is geworden. Haal uit de keukenmachine (kan even lastig zijn omdat de dadel plakt) en laat rusten.

Spreid een stuk plastic folie op een glad oppervlakte. Leg de bal op het folie en spreid uit tot een vierkant. Zet weg in de koelkast voor minimaal een uur, maar liever een nacht. Nu kun je er mooie repen of vierkantjes van snijden; kies zelf hoeveel honger je hebt! Als het goed is kun je ongeveer acht grote repen of zestien vierkantjes maken. Wikkel elke reep in plastic folie.

De energierepen blijven een aantal weken goed in de koelkast en zelfs drie maanden in de vriezer. Direct uit de koelkast of vriezer zijn ze lekker stevig, op kamertemperatuur heerlijk zacht en chewy.

Tips

– Je kunt van hetzelfde ‘deeg’ ook energieballen maken in plaats van repen.
– Probeer de volgende combinaties ook eens: gedroogde kers met amandel, abrikoos met amandel, gedroogde cranberries met pecannoten of gedroogde appel met kaneel en walnoot. Laat de dadels echter nooit weg: deze zorgen er namelijk voor dat de ingrediënten binden.
– Of voeg extra toe: geraspte kokosnoot, chiazaad, hennepzaad, raw chocolate nibs, cacoapoeder, gemberpoeder of geraspte gember, kaneel, nootmuskaat, kardemom, citroenrasp, limoenrasp. Alles is mogelijk!

Dit artikel verscheen eerder bij onze vrienden van Culy.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

09-01-2018 - Alrik de Jong