Outdoor Journaal: hooggebergte Azië in 2100 voor ⅓ weggesmolten (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer droevig nieuws over de gletsjers in het hooggebergte van Azië.

Gletsjers in hooggebergte Azië einde eeuw voor een derde weggesmolten

Zeker een derde van het gletsjerijs in het Aziatisch hooggebergte zal weggesmolten zijn aan het einde van de eeuw. Miljoenen mensen die afhankelijk zijn van smeltwater komen hierdoor in de problemen. Rond het jaar 2050 is de smeltwaterpiek bereikt.

De ‘derde pool’, zo werden de gletsjers in Azië ook wel aangeduid. Ze bevatten nu nog zo’n 5.000 gigaton ijs. Dat is te vergelijken met twee miljard olympische zwembaden. Minimaal een derde hiervan zal verdwenen zijn in het jaar 2100, blijkt uit modellen van onderzoekers aan de Universiteit Utrecht. Lees meer in de Volkskrant.

De duurzaamste gemeenten van Nederland liggen op de Wadden en op de Veluwe

Wie op het duurzaamste plekje van Nederland wil wonen, moet verhuizen naar een Waddeneiland of naar de Veluwe. Ameland, Vlieland en Terschelling en enkele dorpen op en nabij de Veluwe behoren tot de top-10 van duurzame gemeenten.

Den Haag, Gouda en Heerlen zitten bij de tien die het vrij slecht doen op het gebied van duurzaamheid. Lees meer in Trouw.

Schoenen kopen om slachtoffers orkaan Harvey te helpen

Als je toe bent aan nieuwe schoenen en de wereld altijd al een keertje hebt willen helpen, dan liggen deze schoenen van Combat Flip Flops op je te wachten. Bij aankoop steun je de slachtoffers van de orkaan Harvey. 100 procent van de omzet wordt besteed aan organisaties die slachtoffers van de orkanen helpen.

“De schoenen zouden eigenlijk in oktober pas op de markt komen. Maar door de grote schade van de orkanen hebben we besloten de schoen eerder te lanceren, zonder er winst op te maken”, aldus CEO Matthew Griffin, die al eerder slippers op de markt hebben gebracht voor een goed doel.

En dan nog dit: Joshua Emanuel wint Red Bull Megaloop Challenge 2017

Gisteren vond de Red Bull Megaloop Challenge 2017 plaats. De megaloop van de dag kwam op naam van Joshua Emanuel, die ook de finale won.

14-09-2017 - Alrik de Jong