Zweven boven het water met de hydrofoil surfplank

Beetje vreemd, maar wel cool

Misschien heb je ze al wel eens gezien of misschien gaan we je nu een mind-is-blown moment bezorgen. Het zwevende surfboard is namelijk een ding en heeft een naam: hydrofoil.

Terwijl jij deze zomer je eerste (of zoveelste) golven pakt op een normale surfplank is er een nieuwe revolutie gaande in de watersport, hydrofoil genaamd. In de pro surf-scene wordt er lacherig over hydrofoiling gedaan. Dit komt mede doordat het er wat raar uit ziet, maar deze vernieuwende sport is, net als bijna alle andere watersporten, zeker niet voor the faint hearted.

Want traditioneel surfen was nog niet moeilijk genoeg

Big-wave surfer Laird Hamilton introduceerde het hydrofoil surfen om geen last meer te hebben van hobbels en bobbels in 15 meter hoge golven tijdens het surfen.

Boven het water zweven, alsof 15 meter nog niet hoog genoeg is, bleek een goede oplossing voor dit probleem. De beste man, die met zijn 53-jaar nog steeds bekend staat om het surfen van monsterlijk grote golven, hoopt met hydrofoil surfen ‘oneindig’ op golven mee te kunnen riden.

Op een oude foil moet je het leren

De foil-revolutie bereikt de surfcultuur nu pas voorzichtig, maar de hydrofoil-techniek wordt al ruim honderd jaar gebruikt op verschillende watervoertuigen. Gemotoriseerde voertuigen, zeilboten, windsurfplanken, wakeboards, kiteboards, surfplanken en SUPboards zijn al in hydrofoil uitvoering verschenen.

Het eerste hydrofoil-voertuig was een boot, gebouwd in 1906 door de Italiaan Enrico Forlanini. De eerste watersport met de hydrofoil-techniek die volgde was het waterskiën, maar tegenwoordig zie je hydrofoil steeds vaker op catamaran’s en in alle mogelijke watersporten.

hydrofoil

Een surfplank die zweeft, hoe dan?

Je denkt nu misschien, dit is pure magie, gezichtsbedrog en onmogelijk, maar vanuit een hydrodynamisch oogpunt is hydrofoil surfen makkelijker te begrijpen dan je misschien denkt. Een hydrofoil surfplank zweeft namelijk boven het water door dezelfde techniek als waarmee een vliegtuig in de lucht blijft zweven. De hydrofoil heeft twee vleugels, een aan de achterkant en een aan de voorkant, die de surfplank stabiliseert. Ook hebben de vleugels hogedrukgebieden en lagedrukgebieden.

Als de surfplank beweegt, wordt er opwaartse kracht gegenereerd, net als bij een vliegtuig. De druk op de vleugels (die zich onder water bevinden) zorgt voor verschillende snelheden waardoor het lijkt alsof de surfer op een zwevende plank over het water glijdt. Een kind kan de was doen.

hydrofoil

Hydrofoil surfen is zeker niet zonder gevaren. Je kunt er door de stroming van de zee namelijk snelheden tot 130 kilometer per uur mee bereiken op open water. Er al enkele ongelukken gebeurd waarbij iemand de zwevende surfplank tegen zijn hoofd kreeg.

Al wordt revolutie rondom het hydrofoil surfen in de pro surf-scene nog niet helemaal geaccepteerd, wij gaan dit bijzondere staaltje techniek graag eens uitproberen.

Dit artikel verscheen eerder op WANT en is geschreven door.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

25-07-2017 - Lisanne Beijen