Idaho krijgt Amerika’s eerste ‘Dark Sky Reserve’

Een paradijs dat 's nachts tot leven komt

Iedereen weet dat Amerika een prachtig land is met een enorme diversiteit aan natuurgebieden en nationale parken. Die bekijk je vaak overdag en ‘s nachts lig je dan in je camper. Niets onlogisch aan. Maar in Idaho gaat daar verandering in komen. Deze staat krijgt het eerste ‘Dark Sky Reserve’ van Amerika.

Centraal Idaho is de thuisbasis van een onberispelijke sterrenhemel. Iedereen die hier wel eens een glimp van heeft mogen aanschouwen, zal niet verbaasd zijn dat dit nu een van de wereldwijd twaalf ‘Dark Sky Reserves’ is.

idaho, dark sky reserve

Verscholen achter de Sawtooth Mountains ligt een paradijs dat ‘s nachts tot leven komt. Ver van ook maar iets dat met een stad te maken heeft, is dit extreem heldere gebied zonder lichtvervuiling een van de beste plekken om ‘s nachts de sterrenhemel te bekijken.

Wat is een Dark Sky Reserve?

Een ‘Dark Sky Reserve’ is een openbaar of particulier gebied met een uitzonderlijke kwaliteit van sterrennachten. De betreffende nachtelijke omgeving wordt niet alleen beschermd als wetenschappelijk, natuurlijk, educatief en cultureel erfgoed, maar ook voor gelimiteerd publiekelijk genot. De International Dark-Sky Association (IDA) bepaalt welke gebieden in aanmerking komen.

Afgelopen week heeft de non-profit organisatie Central Idaho Dark Sky Reserve officieel benoemd. Het gaat om een gebied van 2.278 vierkante kilometer en daarmee is het nu de op twee na grootste Dark Sky Reserve ter wereld. Meer dan twee decennia aan beleidsbeslissingen en werk van bewoners en lokale bedrijven om lichtvervuiling te verminderen zijn hieraan vooraf gegaan.

idaho, dark sky reserve

De nieuwe beschermde donkere zone bevindt zich in de buurt van het skigebied Sun Valley en bevat een deel van het Sawtooth National Forest. “Het is een puur stukje wildernis, waar mensen een volledige off-grid ervaring kunnen beleven”, aldus IDA-directeur J. Scott Feierabend.

“Dat zulke donkere nachtelijke omgevingen nog bestaan in de Verenigde Staten is bijzonder. Maar nog indrukwekkender is de manier waarop het gebied met man en macht wordt beschermd.” Als je meer wil weten over de mooiste nachtelijke gebieden op aarde, bekijk je de website van IDA.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

27-12-2017 - Alrik de Jong