Outdoor Manners in Japan: interessante herfsthikes op Mount Koya en Naoshima

Een versmelting van natuur, cultuur en kunst in Japan

Herfst in Japan is te gek. We maakten een trip door Japan en deden daarbij ook een paar eilandjes en Mount Koya aan. Toch wel even het vermelden waard. We verbleven een paar dagen op Naoshima en Teshima, waar kunst en natuur versmolten zijn. We wandelden er rond en visten met een paar locals. Om vervolgens door te reizen naar Mount Koya, met een netwerk aan adembenemende pelgrimsroutes.

Met de langzame trein (leuker dan de snelle) rijden we vanuit Kyoto naar het Uno-station in Tamano, een niet al te bekende plaats in een niet al te bekend gebied in de Okayama-prefectuur. Tamano ligt aan de Japanse Binnenzee, waarin een aantal pareltjes verstopt liggen.

naoshima, teshima, koyasan

Naoshima en Teshima

Onze trip door Japan is behoorlijk urban, dus de rustige eilandjes zijn een verademing. We verblijven hier twee dagen en slapen in een joert. Naar Naoshima ga je niet voor uitdagende wandelingen, wel om je te laten verwonderden door surrealistische kunst, serene natuur, prachtige vergezichten, verse vis en opmerkelijk veel kleine musea.

Naoshima staat onder meer bekend om de gele pompoen, die net als de kleine zeemeermin in Kopenhagen qua grootte toch een beetje tegenvalt. Wel een ideale spot voor foto’s. Maar er is hier zo veel meer. Tip: loop lekker rond op het eiland, verdwaal en laat je verrassen door het onverwachte.

Hetzelfde geldt voor Teshima, een kleiner eilandje op een paar minuten varen van Naoshima. Hier ontkom je tijdens het hiken niet aan een bezoek aan het Teshima Art Museum.

koyasan, naoshima, japan koyasan, naoshima, japan Naoshima koyasan, naoshima, japan koyasan, naoshima, japan koyasan, naoshima, japan

Mount Koya

De steden die we bezoeken tijdens de trip zijn Tokio, Osaka, Kyoto en Hiroshima. Daarover later meer bij onze stijlvolle broer Manners. Hier houden we het bij Koyasan, een heilig pelgrimsoord. Alleen het treinritje ernaartoe is al betoverend. We overnachten tussen de monniken in een van de vele tempels in Koyasan. Pure rust, aanrader.

koyasan, naoshima

We maken hier twee hikes. De eerste over de grootste begraafplaats van Japan, met meer dan 200.000 graven. Centraal staat het graf van Kobo-Daishi, de belangrijkste grondlegger van het boeddhisme in Japan. Hij koos Mount Koya als vestigingsplaats, de berg werd in het aar 819 heilig gemaakt. Bij zijn graf (een complete residentie) brengen monniken nog driemaal daags eten en drinken.

Tijdens de 2 kilometer wandeltocht door het bos, dat vol staat met boeddhabeelden met uiteenlopende betekenissen, waan je jezelf in een fanatsyfilm. Tip: loop de route zowel in de vroege morgen (het liefst bij vochtig weer) als in de avond. In de avond kun je monnik inhuren als gids.

koyasan, naoshima, japan

Rond de heilige plaats Koyasan vind je een enorm netwerk aan pelgrimsroutes. Stuk voor stuk wandelingen door betoverend mooie natuur. Zowel de heilige plaatsen Koyasan, Yoshino en als de pelgrimsroutes staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Van Koyasan naar Kumano Sanzan

Wij wandelen een deel van de 70 kilometer lange Kohechi (het korte pad). Deze hike leidt je via bospaden, aardig wat verticale meters en oneindig veel tempels naar Kumano Sanzan. Aardig pittige route. Smalle, glibberige bospaadjes worden afgewisseld met steile stukken door de bergen. In het gebied lopen ook beren rond, maar die komen niet bij jou in de buurt. Voor de zekerheid kun je een belletje op je tas doen.

Wat voor leven die pelgrims hadden weten we niet precies, feit is dat ze meesters waren in het uitstippelen van wandelroutes. We komen hier zeker nog eens terug voor een complete pelgrimsroute.

koyasan, naoshima, japan koyasan, naoshima koyasan, naoshima koyasan, naoshima, japan koyasan, naoshima, japan
koyasan, japan, naoshima
Outdoor Manners keert zen weer huiswaarts 😉

Meer leuke content? Like ons op Facebook

27-10-2017 - Alrik de Jong