Door het oog van de reisfotograaf #4: in gesprek met Jimmy Nelson

'Het gaat me niet om de foto's, maar om de zoektocht naar mezelf'

Iedereen kan tegenwoordig mooie foto’s maken en bewerken op zijn smartphone. Maar een professional ben je niet zo maar. In deze rubriek brengen we een ode aan een reisfotografen die ons inspireren. Ditmaal de wereldberoemde Jimmy Nelson, die we afgelopen weekend heel even konden spreken in de Rademakers Gallery in Amsterdam.

Een vlucht naar Tibet

Jimmy Nelson leefde tot zijn zesde in de Afrikaanse rimboe tot zijn ouders besloten te verhuizen naar Groot-Brittannië.

“Ik werd naar een Britse kostschool gestuurd, maar ik paste hier niet tussen. Ik werd gepest en niet begrepen. Op mijn zestiende verloor ik al mijn haar, dus was ik ook lelijk. Daarom besloot ik op mijn zeventiende om te vluchten. Ik ben naar de monniken in Tibet afgereisd, omdat niemand daar haar heeft. Daar zou ik er wel bij horen, dacht ik.”

jimmy nelson, tibet

Jimmy Nelson woonde uiteindelijk twee jaar lang bij de monniken in Tibet. Op een dag maakte hij in die periode een pelgrimstocht, waar hij werd overladen door liefde van reizigers die hij onderweg tegenkwam.

“Ik ben mensen tegengekomen die mij spontaan knuffelden en zeiden dat ze van mij hielden. Ik heb deze mensen toen gefotografeerd met een camera die nu vijftig jaar oud is. Na mijn reis heb ik deze foto’s gepubliceerd en dat is waar mijn missie eigenlijk begon.”

‘Zoektocht naar mezelf’

“Ik was ineens fotograaf. Dat beviel me ook wel, maar het gaat mij niet om de foto’s. Het gaat om de eindeloze zoektocht naar mezelf. Ik ben op mijn negentiende weer vertrokken, op zoek naar mensen als de monniken in Tibet. Ik vroeg me af hoe ik in contact kon komen met inheemse stammen en hoe ik ze kon overtuigen dat ik ze op een eerbiedige manier wilde fotograferen.”

jimmy nelson

“Veel van deze mensen zijn al vaker gefotografeerd, maar meestal met modder en vliegen in hun ogen. Ik wilde ze juist iconisch en esthetisch vastleggen. De wereld gelooft naar mijn mening alleen maar in het stijlbeeld van de westerse cultuur, maar de wereld is één: dat is de boodschap en het thema van mijn project.”

Krokodillen

“In Tuvi, Papua Nieuw Guinea heb ik een van de spannendste fotomomenten van mijn leven meegemaakt. Ik was vastberaden om de mensen te fotograferen op een vlot. Daar waren ze al niet zo blij mee. Door de stroming en de waterval bleef het vlot niet stilliggen, dus sprong ik in het water om de boot te zekeren. De stamleden begonnen te schreeuwen naar me, maar ik wist niet waarom. Het bleek dat het water vol zat met krokodillen. Zo geobsedeerd ben ik en zo ver ga ik voor een goede foto.”

Lees het complete interview op Manners, waar ook zijn nieuwe boek wordt besproken.

Nog een paar prachtige platen van Jimmy Nelson

jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson jimmy nelson

Meer leuke content? Like ons op Facebook

12-10-2017 - Alrik de Jong