Pro-surfer Jordy Smith traint op kunstmatige golven die ook naar Rotterdam komen

'Je surft hier gewoon tussen de bergen en het groen'

De Zuid-Afrikaanse pro-surfer Jordy Smith staat momenteel eerste in de World Championship Tour (WCT). Afgelopen weekend trainde hij in een land dat je niet zo snel met surfen linkt: Wales.

Om zijn technieken te verbeteren, trainde hij afgelopen weekend in Noord Wales bij Snowdonia, een kunstmatige Wave Garden. Surfen op wereldniveau op open water kan alleen bij de ideale weersomstandigheden, daarom trainen pro-surfers steeds vaker op deze ‘man made’ lagoons, waar de ideale surfomstandigheden gewoon gecreëerd kunnen worden, op ieder moment van de dag.

Wavegarden biedt hoop voor Nederlandse surfers

Perfect gevormde droomgolven van meer dan 200 meter zonder verlies van kracht en vorm… dat is de droom van elke surfer. De kwaliteit, vorm en snelheid van de golf kan precies afgesteld worden voor ieder niveau, van beginners tot pro-surfers.

Bovendien hoef je niet meer aan zee te wonen om te trainen, een Wavegarden vinden we tegenwoordig gewoon midden in een stad of tussen de bergen. Wereldwijd zijn er Wavegardens te vinden in Wales, Maleisië, Australië, Amerika, Japan en Tenerife. In Nederland zijn er plannen om een wave garden te openen midden in Rotterdam.

Jordy Smith over zijn training bij Snowdonia

“Het was een goede trainingssessie. De surfomstandigheden waren matig in Californië, dus het was fantastisch om verschillende golven te rijden in een korte periode.”

“De golven van een Wavegarden zijn wel anders dan de golven van de oceaan, maar ik kan perfect mijn trucs oefenen. Het is een te gekke plek. Je surft hier gewoon tussen de bergen en het groen. Voor mij is het bijzonder om deel uit te maken van een tijd waarin artificial Wave Lagoons onderdeel van het trainingsschema worden. De technologie wordt continu verbeterd en we staan pas aan het begin.”

Jordy Smith, Wavegarden, surfen
Jordy Smith: ‘Je surft hier gewoon tussen de bergen en het groen’

Wat is een Artificial Wavegarden?

Perfect gevormde droomgolven van meer dan 200 meter zonder verlies van kracht en vorm, dat is de droom van elke surfer. Met een kunstmatige Wavegarden is dat dus mogelijk. De kwaliteit, vorm en snelheid van de golf kunnen afgesteld worden voor ieder niveau, van beginners tot pro-surfers.

Iedere minuut breken er twee identieke golven tegelijk, links en rechts. Zodra de golven het einde van de Wavegarden bereiken, rollen ze rustig uit. Perfect voor kids die willen leren surfen. De technologie is ontworpen om 120 golven per uur met een power van 270 kW te produceren. Bij een kunstmatige wave garden kunnen golven van elke hoogte en lengte gemaakt worden afhankelijk van de grootte van de lagoon.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

05-10-2017 - Alrik de Jong