24-jarige Duitser beklimt solo onbeklommen berg in Himalaya

"Ik sta nu op een plek waar geen mens nog is geweest"

De Duitse klimmer Jost Kobusch heeft voor het eerst een onbeklommen bergtop in de Himalaya te veroveren. Geen makkelijke taak, aangezien de minst lastige pieken allemaal al gepakt zijn. Met zijn klimspullen en een flinke voorraad vastberadenheid beklom hij in zijn eentje Nangpai Gosum II.

Het Himalayagebergte telt veel hoge pieken, waarvan de meeste al zijn ‘veroverd’ door bergbeklimmers. Een onbeklommen piek vinden is dus zeldzaam. De Nangpai Gosum II was een uitzondering. Deze top is de op vier na hoogste in het berggebied. In 1986 trachtte een Japans team deze klim, maar moesten terugkeren vanwege smeltend ijs en hevige steenlawines.

“Ik sta nu op een plek waar geen mens nog is geweest.”

Kobusch’s grootste beproeving

Kobusch is een talentvol klimmer. Hij veroverde de berg in slechts drie dagen. Aanvankelijk vreesde de Duitser dat hij de klim helemaal niet kon maken. Hij zou eigenlijk een week eerder starten, maar het smeltende ijs liet dat niet toe. De driedaagse klim begon in het basiskamp op 5,6 kilometer hoogte. Het weer was zo guur dat hij liet weten nog liever de Annapurna – een van ‘s werelds gevaarlijkste bergen – had beklommen.

jost kobusch himalaya

Maar uiteindelijk klom hij relatief gemakkelijk naar de top. Om lawines te voorkomen, klom hij ‘s nachts. Gezekerd in een klimharnas kwam hij na 12 uren aan in het tweede kamp, op 6,8 kilometer hoogte. Eenmaal aangekomen schreef hij op zijn website: “Ik sta nu op een plek waar geen mens nog is geweest.”

De Duitse klimmer is nog maar 24 jaar, maar heeft al een indrukwekkend CV. De Nangpai Gosum II is een mooie overwinning, maar het is lang niet de hoogste top die Jost trotseerde. De drang om door te gaan is aanwezig bij de jonge klimmer. Hij wil nog een tijd in de Himalaya’s blijven en de 14 bergen die hoger zijn dan 8 kilometer beklimmen. Solo, zonder zuurstofsupplementen. Als dat nog niet genoeg is, pakt hij in volgende winter ook nog de Seven Summits mee.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

26-10-2017 - Rajno van Wilgenburg