Pools team gaat voor het onmogelijke: K2 in de winter beklimmen

's Werelds moeilijkste berg onder de slechtste omstandigheden

De K2 is een 8.611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens in de Karakoram. Het is de op één na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest. Nog nooit is de top in de winter bereikt en daar wil een Pools team verandering in brengen.

K2, de heilige graal voor bergbeklimmers

De K2 geldt als ‘de heilige graal’ voor bergbeklimmers en is volgens kenners de moeilijkst te beklimmen bergtop ter wereld. De berg heeft een sterftecijfer van 25 procent. En uitgerekend nu, het moment waarop het expeditieteam net vertrokken is, zijn de omstandigheden het slechtst.

K2, winter, beklimmen

Precies dat is de reden – ja, bergbeklimmers zijn soms een beetje gek – voor het ervaren Poolse team om de berg nu te beklimmen. Ze zetten hun leven op het spel voor een heroïsche primeur; als eerste mensen in de winter de top van de K2 bereiken.

Sinds de eerste poging in 1954 om de top überhaupt te bereiken zijn er aardig wat expedities richting de top van de K2 ondernomen. Veel bergbeklimmers overleefden dit niet, slechts 306 mensen hebben op het hoogste punt gestaan. Ter vergelijking: meer dan 4.500 mensen hebben de Mount Everest beklommen.

k2, winter, beklimmen, Krzysztof Wielicki
Krzysztof Wielicki, leider van het expeditieteam

In een periode van een paar maanden probeert het team, onder leiding van Krzysztof Wielicki, meerdere kampen op te zetten en routes uit te stippelen richting de top. Hiervoor heeft het Poolse Ministerie van Sport omgerekend 200.000 euro beschikbaar gesteld. Insiders zijn het erover eens: als het één team kan lukken, dan is het dit Poolse team.

Wachten in het basiskamp

De berg ligt op ongeveer 90 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp. In tegenstelling tot de Mount Everest wordt de K2 zo zelden beklommen, dat er geen standaard basiskamp is. Het Poolse team moest dus een eigen basiskamp bouwen. Al een redelijk pittig klusje op zich.

k2, beklimmen, bergen, winter

Hier verwacht het team maximaal 65 dagen te wachten totdat er goede condities en weersomstandigheden zijn. Het basiskamp is gevestigd op 5.000 meter hoogte, vanaf daar moet er nog 3.600 meter geklommen worden. Het behoeft geen uitleg dat dit het zwaarste gedeelte is.

Het Poolse team telt dertien man en bestaat uit zowel jonge als ervaren bergbeklimmers. Het team heeft twee jaar lang getraind voor deze expeditie. Ze trainden over de hele wereld, maar het meest waren ze te vinden in de Himalaya en het Poolse gebergte Tatra.

“De winter is het beste seizoen, omdat het je tot het uiterste dwingt”

Poolse klimmers worden beschouwd als ‘s werelds beste alpinisten, vooral in extreem koude omstandigheden. Zo was Wielicki, de huidige expeditieleider, de eerste mens die de Mount Everest in de winter beklom. En de eerste vrouw die de top van de K2 bereikte (in 1986) was ook een Poolse, Wanda Rutkiewicz genaamd.

“De winter is het beste seizoen”, zegt teamlid Janusz Golab tegen The New York Times. “Het is uitdagender en dwingt je tot het uiterste te gaan.”

De tweede poging van Wielicki

Slechts drie teams probeerden eerder de top van de K2 in de winter te bereiken. Ook Wielicki probeerde het eerder, maar kwam destijds niet verder dan 8.000 meter. Het huidige team verwacht voor het einde van maart terug te keren van de expeditie.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

09-01-2018 - Alrik de Jong