Kajakken in Europa: zeven hemelse wateren om te trotseren

Van de Biesbosch tot de Shetland Eilanden

Als je kickt op het ultieme gevoel van vrijheid, dan kom je al snel met een peddel in je handen in een kajak terecht. Maar waar? Alleen al in Europa zijn oneindig veel mooie gebieden te ontdekken in je kajak. Zeven wateren om sowieso een keer naartoe te rijden.

Kajaks op het dak en gaan (Foto: MINI Adventures)

Weerribben of Biesbosch – Nederland

Om maar te beginnen in eigen land. Nederland beschikt over prachtige kajakgebieden, waaronder Nationaal Park De Weerribben in Overijssel. Door vervening en rietteelt is daar een mozaïek van landschapstypen en ecosystemen als meren, sloten, vaarten, rietlanden, hooilanden, weilanden, moerasbossen en trilvenen ontstaan. Een genot om doorheen te peddelen.

Een ander mooi Nederlands kajakgebied is Nationaal Park De Biesbosch, dat bestaat uit veel verschillende wateren en landschappen. Net als in de Weerribben kun je hier verschillende kajakroutes doen, allemaal geschikt voor beginners.

kajakken weerribben
Compleet tot rust komen in de Weerribben

Ardennen – België

Door naar België. Kom je al snel uit bij de Ardennen. Bekende rivieren om te kajakken zijn de Lesse, Ourthe, Semois, Viroin en Amblève.

Deze rivieren zijn door de wildwatermogelijkheden uitdagender dan de bovengenoemde Nederlandse gebieden, maar beginners kunnen hier prima op tour. Hou er wel rekening mee dat sommige rivieren niet het hele jaar door bevaarbaar zijn.

Kajakken Ardennen
De Ourthe loopt onder meer door La Roche-en-Ardenne

Salza-rivier – Oostenrijk

De 88 kilometer lange Salza-rivier in Oostenrijk heeft helderblauw water, perfect voor kajakkers die voor het eerst gaan kajakken op water met sterke stromingen. Maar ook voor de ervaren kajakker is deze rivier een genot, zo blijkt.

We reden met de Nederlandse wildwaterkajakker Bobby Groenewoud naar Oostenrijk. Kajaks op onze MINI Countryman en gaan! In de videoreportage zie je ons avontuur.

Julische Alpen – Slovenië

Slovenië is een prachtig land voor een outdoorvakantie. Mountainbiken, hiken, maar vooral ook kajakken in de Julische Alpen is iets om op je bucketlist te zetten.

Voor een wildwateravontuur maak je een tocht in de Soča-rivier, die vanwege de kleur van het water de smaragd van Slovenië wordt genoemd. Een rustigere tocht maak je in het Bledmeer, omringd door besneeuwde bergtoppen en prachtige oude gebouwen.

kajakken slovenië
De Soča-rivier wordt vanwege zijn kleur de smaragd van Slovenië genoemd

Lofoten – Noorwegen

Van de rivier naar de zee, want daarin kun je natuurlijk ook gewoon kajakken. Bij de Noorse eilandengroep Lofoten bijvoorbeeld. Karakteristieke rode huisjes, helderblauw water en een robuuste omgeving.

Je peddelt hier tussen de steile fjorden en het zeewater is betrekkelijk rustig. Met niet eens zo heel veel geluk zie je in de verte een walvis opduiken. Go there!

kajakken lofoten
Kajakken tussen de ruige fjorden, rode huisjes en kleurrijke natuur

Sardinië – Italië

Van relaxte korte tochten langs de witte kust tot langere routes langs de rotsen en grotten; in het zeewater van Sardinië is het heerlijk kajakken. Die hards nemen de Straat van Bonifacio en varen van Sardinië naar Corsica. Kan gewoon.

De beste periode om te gaan is in het voorseizoen (april/mei) of het naseizoen (september/oktober). Anders is het simpelweg te heet.

kajakken sardinie
Echte beesten kajakken van Sardinië naar Corsica

Shetland Eilanden

Niet de eerste bestemming waaraan je denkt, vooral vanwege de ligging. De Shetland Eilanden liggen middenin de Noorse Zee, ver boven Schotland en ver naast Noorwegen. Maar de afgelegen eilanden vormen een walhalla voor zeekajakkers.

Je peddelt hier tussen de ruige rotsen en een betoverend mooie natuur. En als ervaren kajakker kun je de golven opzoeken. Als je hier bent geweest, weet je hoe het is om op een andere planeet te kajakken.

kajakken shetland eilanden
Als je hier hebt gepeddeld, weet je hoe het is om op een andere planeet te kajakken

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

10-08-2017 - Alrik de Jong