Klimbeest Kilian Jornet wint ultramarathon Hardrock 100 met ontwrichte schouder

Wéér een onmenselijke prestatie van de onvermoeibare Catalaan

De onmenselijke prestaties van Kilian Jornet kennen we inmiddels, maar het Spaanse klimbeest heeft zichzelf weer eens overtroffen. Met een ontwrichte schouder won hij de Hardrock 100.

De Hardrock 100 is een ultramarathon van het zwaarste kaliber. De deelnemers moeten 161 kilometer afleggen door een ruig gedeelte van de Rocky Mountains. Rivieren worden gepasseerd, geen stukje van de route is vlak en in totaal moeten er dertien pittige bergpassen worden getrotseerd.

In principe is dat een peulenschil voor Jornet, die onlangs zonder extra zuurstof en touw in 26 uren de Mount Everest beklom. Je zou dan ook bijna denken dat hij tijdens de Hardrock 100 bewust even zijn schouder ontwrichtte, om het nog enigszins spannend te maken. Maar dat is natuurlijk niet het geval.

Zo’n 96 kilometer voor het einde van de wedstrijd kwam Jornet ten val op zijn schouder, met een hardnekkige blessure als gevolg. Maar de Catalaan gaf geen kick, tapete zijn arm en hield die kilometers lang op eigen kracht tegen zijn lichaam. Op een punt waar EHBO aanwezig was, kreeg hij een mitella.

Uiteindelijk eindigde de heroïsche Kilian Jornet in 24:32:22. Het is zijn vierde overwinning van de Hardrock 100 op rij.

De eerste vraag van een verslaggeefster was geen onlogische. ‘Heb je nu veel pijn?’, vroeg ze. Jornet: ‘Niet zo heel veel, maar wel een beetje.’ Goed gesprek. Het complete interview bekijk je hieronder.

Meer heldendaden van Kilian Jornet

Zoals gezegd: dit is niet zijn eerste krankzinnige prestatie. Eerder maakten we een overzicht van zijn heldendaden.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

17-07-2017 - Alrik de Jong