Even de Kilimanjaro op en neer: Fernanda Maciel vestigt bizar record

Braziliaanse 'berggeit' ontpopt zich tot legende

De Braziliaanse Fernanda Maciel heeft een record gevestigd waarmee je kunt aankomen op verjaardagen. Ze heeft als snelste mens ooit de Kilimanjaro beklommen en weer afgedaald.

Vorige week bereikte de trailrunner in 7 uren en 8 minuten de 5.895 meter hoge top van de hoogste berg van Afrika. Als een berggeit hopte Fernanda Maciel in een paar uren weer naar beneden, waardoor ze een tijd klokte van 10 uren en 6 minuten. “Het was een magische ervaring”, zegt ze.

Niet het eerste record van Fernanda Maciel

Nooit liep iemand sneller de Kilimanjaro op en neer. Het is niet het eerste record van de Braziliaanse. Zo liep de Fernanda Maciel 6.962 hoge Aconcagua, de hoogste berg van het Amerikaanse continent, in 22 uren 52 minuten op en neer.

De Kilimanjaro

De Kilimanjaro is een bergmassief in de gelijknamige regio in het noordoosten van Tanzania. Het massief bestaat uit drie aaneengesloten stratovulkanen die in de periode tussen 2,5 miljoen en 150.000 jaar geleden zijn ontstaan: de Shira, de Mawenzi en de Kibo.

De Shira is de oudste van deze drie. Deze uitgedoofde vulkaan is voor een groot deel ingestort en bestaat enkel nog uit een gekartelde bergkam. De later ontstane Mawenzi, inmiddels eveneens uitgedoofd, is de op twee na hoogste berg in Afrika. De jongste vulkaan van de Kilimanjaro is de Kibo, een slapende vulkaan.

Gevarieerde ecologie

Met 5.895 meter is dit de hoogste berg van Afrika. De top van de Kibo is over een oppervlakte van ruim elf vierkante kilometer bedekt met gletsjers en ijsvelden.

kilimanjaro, tanzania, fernanda maciel

Door zijn hoogte en de geïsoleerde ligging ten opzichte van overige gebergtes kent de Kilimanjaro een gevarieerde ecologie. De omringende savannes zijn droog en warm en de berghellingen herbergen diverse vegetatiezones, van tropische regenwouden tot toendra’s. Deze hellingen werden drieduizend jaar geleden al bewoond en hebben tegenwoordig de status van nationaal park.

Wachagga, Ngasa en Masai

In het afgelopen millennium hebben zich rond de Kilimanjaro drie volken gevestigd, de Wachagga, de Ngasa en de Masai. Het bergmassief was voor Arabische karavanen een baken waarmee zij konden navigeren op hun reizen door het Afrikaanse binnenland.

kilimanjaro, tanzania, fernanda maciel, masai

Berichten over een besneeuwde berg in tropisch Afrika bereikten Europa in de 19e eeuw. De zendeling Johannes Rebmann was in 1848 de eerste Europeaan die de berg bezocht en vanaf die tijd deden Europese ontdekkingsreizigers en avonturiers pogingen om de berg te beklimmen.

Pioniers

In 1889 bereikten Hans Meyer en Ludwig Purtscheller voor het eerst Uhuru Peak, het hoogste punt van de Kibo. De top van de Mawenzi werd na verschillende pogingen voor het eerst bereikt in 1912. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het bergmassief een populaire bestemming voor bergbeklimmers en tegenwoordig wordt de Kilimanjaro jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

06-10-2017 - Alrik de Jong