How to: zo bereid je een kip op open vuur

Spelen met de elementen der natuur

Een complete kip bereiden is een feest. Vooral als je het op authentieke wijze doet. Denk je dat een gegrild kippetje van de poelier het lekkerste is dat je gaat eten? Think again! In deze video van MINI Adventures legt voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen uit hoe je een kip op open vuur bereidt. Dit wil je weten.

Het bereiden van kip op open vuur maakt deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Jord Althuizen in onze MINI Countryman de Franse natuur opzochten.

Je kunt een kip op heel wat manieren bereiden. Onze favoriete manier is uiteraard op open vuur. De hitte en rook geven de kip namelijk een karakteristieke smaak. De buitenkant wordt knapperig, het vlees wordt heerlijk zacht en dan hebben wij het nog niet eens gehad over het gevoel dat je krijgt terwijl je in de prachtige natuur jouw verse kip aan het bereiden bent.

Zie je het voor je? Ondergaand zonnetje, de herinnering aan een heerlijke dag buiten, tevreden met een drankje in je hand kijkend naar een garend kippetje, wat relaxte beats uit de speakers van de Countryman…. Let’s go!

Snijd de kip open

Snijd de kip over de rug open. Belangrijk hierbij is dat je veel kracht moet zetten. Je snijdt de kip open omdat er dan tijdens het braden meer zuurstof bij komt en de kip gelijkmatig opwarmt.

Fixeren

Fixeer de kip met touw. Doe dit goed strak, zodat hij tijdens het braden niet uit elkaar valt. In een later stadium moet je de kip nog vastbinden op een spies, dus houd wat touw over.

Spiesen

Spies de kip verticaal en kies hierbij voor een lange spies. Dadelijk zal blijken waarom.

mini adventures
Houd je hand stevig op de kip tijdens het spiesen (Foto: MINI Adventures)

Kruiden

Nu ga je de kip kruiden. Dat kan op heel veel manieren. Met een mix van paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, gemalen kardemom, gemalen oregano, zeezout en cayennepeper creëer je in elk geval een heerlijke kip piri-piri.

Plaats bepalen

Maak de kip met een touw vast aan de spies, zodat hij niet kan verschuiven tijdens het braden. Nu kun je de spies in de grond steken. Let daarbij goed op de wind; de warmte van het vuur moet richting de kip waaien.

Wachten

Nu wacht je ongeveer een uur totdat de kip gaar is. Maar houd de wind goed in de gaten, zodat je zeker weet dat de kip goed verwarmd wordt. Houd het proces met een temperatuurmeter in de gaten. Kip is gaar bij een kerntemperatuur van 72 graden.

Vuur maken

Mocht je moeite hebben met het maken van een goed brandend kampvuurtje: in dit artikel wordt het uitgebreid uitgelegd.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

06-07-2017 - Alrik de Jong