Kitesurfen blessuregevoelig? Volgens onderzoekers valt dat reuze mee

Wel extreem, niet gevaarlijk

Kitesurfen is een heerlijke bezigheid, maar staat te boek als een ‘gevaarlijke sport waarbij extreme blessures voorkomen’. Artsen in IJmuiden besloten dit te onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt.

De Reddingsbrigade Nederland sloeg zes jaar geleden alarm; kitesurfen zou een ‘extreme sport met een hoog risico’ zijn. Verhalen in de media over horrorcrashes namen dit stigma niet bepaald weg.

Loos alarm

Uit cijfers van het onderzoek, deze maand gepubliceerd in World Journal of Orthopedics, blijkt echter dat kitesurfers met slechts 7 blessures per duizend surfuren maar net iets vaker geblesseerd zijn dan windsurfers (5,2 blessures per duizend uren). Voetbal en handbal zijn blessuregevoeliger.

Bovendien valt de ernst van de meeste kitesurfblessures mee. Vaak gaat het om verzwikte enkels, snijwonden en kneuzingen. Rug- en kniebreuken zijn zeldzaam. En ter vergelijking: bij extreme sporten als motorcross en American football liggen de cijfers op respectievelijk 36 en 23 blessures per duizend uur.

Kitesurfers in ziekenhuizen turfen

Voor het onderzoek heeft hoofdonderzoeker Christiaan van Bergen samen met andere artsen twee jaar lang alle kite- en windsurfers geturfd die in een ziekenhuis belandden in de populaire surfregio IJmuiden, waaronder ook Wijk aan Zee valt.

We hadden verwacht dat kitesurfen veel meer en ernstigere blessures zou opleveren dan windsurfen‘, zegt Van Bergen in de Volkskrant. ‘De vlieger is groot en lastig te besturen. Bij een onverwachte windvlaag kan een kiter worden opgetild. Bij windsurfen gebeurt dat niet, daar schiet je met je plank over het water. Maar het verschil is dus maar klein.’

Schelpen en oesters hebben het niet op kitesurfen

Uit een eerder onderzoek van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, onder leiding van orthopedisch chirurg Daniel Haverkamp, blijkt dat de meeste kitesurfblessures worden opgelopen op het strand en niet in het water.

Volgens dat onderzoek lopen kitesurfers in de meeste gevallen tijdens de voorbereiding schaaf- of snijwonden op, bijvoorbeeld doordat ze per ongeluk op een schelp of oester gaan staan. De wetenschappers van het Slotervaartziekenhuis komen trouwens op 10,5 blessures op 1000 uren kitesurfen. Nog altijd minder dan voetbal (11) en handbal (15).

Preventie

Toch groeit het aantal kitesurfers dat uit het water gevist moet worden. Dat er steeds meer kitesurfers bijkomen is daarvan natuurlijk een oorzaak. Maar voorbereiding speelt ook een rol. Met de preventietips van het KNRM kom je een heel eind.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

09-05-2017 - Alrik de Jong