Kitesurfen in IJsland: veel beter dan dit gaat het niet worden

Een shortfilm waar je stil van wordt

IJsland is geweldig. Om te hiken bijvoorbeeld. Of wildkamperen. Of duiken. Kan allemaal. Waar je minder snel aan denkt in IJsland, is kitesurfen. Ten onrechte, want dit is een van de coolste activiteiten op aarde. En dan overdrijven we niet tot nauwelijks.

Toegegeven, we hebben het zelf nog nooit gedaan en het wordt ook niet zoveel gedaan. Maar na het zien van deze shortfilm staat kitesurfen in IJsland bij ons met stip bovenaan op onze bucketlist.

Shortfilm: kitesurfen in IJsland

De crew van Manera nam de proef op de som en maakte deze beelden in de woeste IJslandse natuur. Hier worden wij dus emotioneel van. Snik.

De 5 favoriete kitesurfspots van Ruben Lenten

Ga je liever naar een warmer oord dan IJsland? Afgelopen zomer spraken we uitgebreid met extreme kiter Ruben Lenten, een van de betere kitesurfers ooit. We vroegen hem ook naar zijn vijf favoriete kitesurfspots in Europa. Hierbij de top 5 van de Noordwijker. Het complete interview lees je hier.

1. Tarifa, Spanje

Tarifa is een kleine stad die op het zuidelijkste punt van Spanje en Europa ligt. Het stadje behoort tot de provincie Cádiz die deel uitmaakt van de regio Andalusië. Aan de andere kant van het water zie je duidelijk Marokko liggen.

“In Tarifa heb je echt altijd goede wind, niet voor niets trekken kitesurfers over de hele wereld hiernaartoe om te kiten. Bovendien is het een leuk dorpje.”

kitesurfen in Leucate
2. Leucate, Frankrijk

Leucate is een gemeente in het Franse departement Aude aan de Franse zuidkust. Onder meer bekend om zijn 1.500 meter lange naaktstrand, maar wij gaan ernaartoe om te surfen. Hier worden ook wel wedstrijden voor de World League gehouden.

“In Leucate heb je een mooie aflandige wind en vlak water. Ideale kitesurfspot, lekker eten en een mooie omgeving.”

kitesurfen in leucate
3. Paros, Griekenland

Paros is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is het tweede grootste eiland van de Cycladen. Paros inspireerde de Franse dichter André Marie Chénier (1762-1794) tot de volgende woorden: ‘Diamant, door azuur omgeven, Paros, oog van Griekenland, stralende ster in de golven der Egeïsche Zee…

“Op heel veel plekken in Griekenland kun je goed kiten. Rhodos leent zich bijvoorbeeld perfect voor een kitesurfvakantie. Maar als ik een favoriet eiland moet noemen, komt Paros als eerst in me op. Goede wind, mooie stranden en ‘s avonds is er een goede sfeer in de typisch Griekse dorpjes.”

kitesurfen in paros
4. Sardinië, Italië

Dit Italiaanse eiland is sowieso een parel voor outdoorliefhebbers. Zo heb je er de meest uitdagende hike van Italië en zijn er verschillende canyoning-routes.

“Zowel in het voor- als najaar heb je hier windzekerheid en de temperaturen zijn altijd goed. In het toeristenseizoen mag je hier niet kiten, in de rest van het jaar is het een absolute aanrader.”

kitesurfen in paros
5. Noordwijk, Nederland

Noordwijk is een broedplaats voor Nederlands kitesurftalent. Niet alleen Ruben Lenten is hier geboren en getogen, ook Kevin Langeree en diens zusje Jalou Langeree (onderstaande foto) hebben hier hun kunsten geleerd. Deze wereldtoppers zijn overigens de neef en nicht van Ruben.

“Geen top 5 zonder mijn eigen achtertuin, het strand en de branding van Noordwijk. Hier kitesurfen is gewoon top en dat zal ook nooit vervelen. Bovendien ben ik in Noordwijk one of the guys en altijd omringd door bekenden.”

jalou langeree kitesurfen noordwijk

Meer leuke content? Like ons op Facebook

11-10-2017 - Alrik de Jong