De 5 beste kitesurfspots in Europa volgens Ruben Lenten

Tips van de 'Master of Extreme'

Deze week spraken we in Noordwijk af met extreme kiter Ruben Lenten. Harde wind, hoge golven en een gesprek over kitesurfen, de strijd tegen een plotselinge tumor achter het hart en zijn vrije leventje dat hij nu weer heeft opgepakt. Het complete interview lees je volgende week op Outdoor Manners.

We vroegen hem ook wat zijn favoriete bestemmingen in Europa zijn om te kitesurfen. Die delen we vast even met je, wie weet haal je er nog wat inspiratie uit voor je volgende trip. De ‘Master of Extreme’, zoals deze wereldtopper genoemd wordt in het circuit, licht ze nog even toe.

Tarifa, Spanje

Tarifa is een kleine stad die op het zuidelijkste punt van Spanje en Europa ligt. Het stadje behoort tot de provincie Cádiz die deel uitmaakt van de regio Andalusië. Aan de andere kant van het water zie je duidelijk Marokko liggen.

“In Tarifa heb je echt altijd goede wind, niet voor niets trekken kitesurfers over de hele wereld hiernaartoe om te kiten. Bovendien is het een leuk dorpje.”

kitesurfen in Leucate

Leucate, Frankrijk

Leucate is een gemeente in het Franse departement Aude aan de Franse zuidkust. Onder meer bekend om zijn 1.500 meter lange naaktstrand, maar wij gaan ernaartoe om te surfen. Hier worden ook wel wedstrijden voor de World League gehouden.

“In Leucate heb je een mooie aflandige wind en vlak water. Ideale kitesurfspot, lekker eten en een mooie omgeving.”

kitesurfen in leucate

Paros, Griekenland

Paros is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het is het tweede grootste eiland van de Cycladen. Paros inspireerde de Franse dichter André Marie Chénier (1762-1794) tot de volgende woorden: ‘Diamant, door azuur omgeven, Paros, oog van Griekenland, stralende ster in de golven der Egeïsche Zee…

“Op heel veel plekken in Griekenland kun je goed kiten. Rhodos leent zich bijvoorbeeld perfect voor een kitesurfvakantie. Maar als ik een favoriet eiland moet noemen, komt Paros als eerst in me op. Goede wind, mooie stranden en ‘s avonds is er een goede sfeer in de typisch Griekse dorpjes.”

kitesurfen in paros

Sardinië, Italië

Dit Italiaanse eiland is sowieso een parel voor outdoorliefhebbers. Zo heb je er de meest uitdagende hike van Italië en zijn er verschillende canyoning-routes.

“Zowel in het voor- als najaar heb je hier windzekerheid en de temperaturen zijn altijd goed. In het toeristenseizoen mag je hier niet kiten, in de rest van het jaar is het een absolute aanrader.”

kitesurfen in paros

Noordwijk, Nederland

Noordwijk is een broedplaats voor Nederlands kitesurftalent. Niet alleen Ruben Lenten is hier geboren en getogen, ook Kevin Langeree en diens zusje Jalou Langeree (onderstaande foto) hebben hier hun kunsten geleerd. Deze wereldtoppers zijn overigens de neef en nicht van Ruben.

“Geen top 5 zonder mijn eigen achtertuin, het strand en de branding van Noordwijk. Hier kitesurfen is gewoon top en dat zal ook nooit vervelen. Bovendien ben ik in Noordwijk one of the guys en altijd omringd door bekenden.”

jalou langeree kitesurfen noordwijk

Kitesurfen in een zwembad

Ook leuk, tijdens je vakantie. Toch zeggen we: probeer deze gast, die kitesurft in een zwembad bij zijn hotel, maar niet na te doen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

01-08-2017 - Alrik de Jong